KörnyezetTudomány

CO2-ből akkumulátor – így működik a CO₂ energiatároló.

Egyszerű mint a pofon – mégsem terjedt el még a világon. A legtöbb ember fejében költséges és bonyolult akkumulátorokkal működő energiatárolók jelennek meg, amikor a szél, illetve a napenergiáról beszélünk. Az a Bullsiht, hogy “éjjel nem süt a nap”, most már egyre jobban kezd megdőlni.

Az Ukrán-Orosz háborús konfliktus feltárta Európa számára, hogy nem hagyatkozhatunk egyik országra sem kizárólagosan energiaügyben és az energiahordozók területén is több lábon kell állnia Európának, ha nem akarja magát kényelmetlen/zsarolható helyzetben találni.

Arról már korábban írtam, hogy sem a konzervatív, sem a jelenlegi technológiákat védő “szakértőknek” nincs igaza nagy valószínűséggel és mindegyik irányvonal egy már meglévő technológiát ill. energiahordozót/tárolót részesít előnyben, ezáltal próbálják kizárni az új technológiák/megoldások kibontakozását. Míg sokan arra hivatkoznak, hogy elfogy a lítium (ami szerintem baromság), addig mások arra hivatkoznak, hogy a jelenlegi technológiák teljesen alkalmasak az átállásra, azonban nyilvánvalóan mindegyik álláspont kiegészítést igényel.

Egy Olasz Start-up vállalat az Energy Dome, melyet példamutatóan 44 millió dollárnyi befektetési alappal az olasz olajipari konszern az ENI is támogatott a kezdetekben, olyan rendszert alkotott meg mellyel nagy valószínűséggel meghódítja majd a világot, a rendszer tárolási hatásfoka 75%-os (RTE) – ez igen figyelemreméltó szám és a világ érdeklődését is felkeltették vele, az elmúlt évben a világ több pontján is készültek már a co-akkumulátor tárolók. 

A működési elve rém egyszerű CO gázt sűrítenek cseppfolyóssá, a CO lehetővé teszi a nagy sűrűségű energiatárolást anélkül, hogy extrém kriogén hőmérsékletekre lenne szükség (átlag légköri hőmérsékleten tárolható), mikor energiára van szükség a gázt engedik kitágulni a térfogat növekedést kihasználva turbinákat hajtatnak meg vele (így működik az atomerőművekben is az áramterelés, csak ott e felmelegített vízgőz hajtja a turbinákat). 

A folyamat azzal kezdődik, hogy a CO₂-gázt egy nagy, lezárt tartályban tárolják. Amikor energiát táplálnak be a rendszerbe, a gázt egy kompresszoron nyomja át, hogy folyadékká kondenzálja, miközben a kompresszióból származó hőt felfogják és tárolják, hogy később újra felhasználják.

Amikor elérkezik az energia kisütési ideje, a tárolt hőt a folyékony CO₂ ismételten elpárologtatására használják fel, és annak tágulása – ahogy az gázzá alakul és visszatér a kupolába – egy turbinát hajt meg, amely energiát termel.

A gáz zárt rendszerben kering, így a környezetbe nem juthat ki, tehát semmi környezetszennyezéssel nem lehet kalkulálni. A tárolóüzemek élettartamát, cca. 30 évre teszik. Csak a levegőből is kivonható co2-őt, vizet és fémet használnak fel a megvalósításhoz és üzemeléshez.

 

Via
Energy Dome
Címkék
Back to top button
Close
Close