403-blogGazdaságKörnyezetKülföldi hírekTudomány

A benzin lesz a szegények új adója?

A JP Morgan Chase & Co. elemzői szerint az olaj globális ára elérheti a „sztratoszférikus” hordónkénti 380 dollárt, ha az amerikai és európai büntetések arra késztetik Oroszországot, hogy megtorló módon csökkentsék a nyersolaj kitermelését.

Az ipari forradalom 4.0-ról már írtunk korábban, amiben felvázoltuk, hogy az alternatív energiák és az okos elektromos hálózatok fejlesztése, kiépítése milyen komoly szerepet kap majd az elkövetkezendő 20 évben és milyen érdekes megoldások állnak rendelkezésre az energiaszektor számára. A nyersolajtermelők bevételét az autók, hajók, repülők és vonatok adják – ezek közül az ágazatok közül igazából a légi-közlekedés az egyetlen amiben nem értek el még komolyabb áttörést az elektromos meghajtással.

Az EU célja, hogy 2035-ig teljesen leállítsák az olajszármazékokkal üzemeltetett közúti járművek gyártását – ez brutális visszaesést jelent az olajtermelőknek, úgy Oroszországban, mint Amerikában, vagy a Közel-Keleten. A világ egyik legnagyobb olajfogyasztója Európa. Az olajárakat a múltban is a termeléssel szabályozták elsősorban, a piaci kerestet-kínálat szabályát kihasználva, ha felment az ára, akkor megemelték a termelést a konszolidáció érdekében, ill. mikor nagyon alacsonyan voltak az árak, akkor visszafogták a termelést és ezzel értek el áremelkedéseket.

Itt tettünk közzé egy érdekes cikket arról, hogy hogyan függ össze a gáz ára az elektromos árammal…

Háború de miért? Gáz van ha nincs gáz?

Miközben megtámadta az Orosz Föderáció Ukrajnát és egy háború eszkalálódott a szomszédunkban, kilőttek az energiaárak. Az EU válságstábot hozott létre, hogy megoldást találjon az energiafüggőség megszüntetésére Oroszországgal szemben. Az orosz rezsim üzenete Európának: “nélkülünk bajban lesztek, kiürülnek a gáztározók”, az EU válasza pedig az, hogy “ha mi nem vesszük meg az energiahordozótokat, akkor bajban lesz …

 Mit jelent a “nyugati”? 

Jelenleg úgy néz ki a történet, hogy ha az oroszok 5 millió hordó olajat kivonnak a piacról, akkor a JP Morgan előrejelzése szerint brutális 380 Dollár/hordó olajárról is beszélhetünk, a jelenlegi 110 Dollár/hordó árhoz képest. Nyilván ebben az esetben nem csak Orosz érdekekről, hanem minden olajkitermelő érdekéről beszélhetünk. Tehát míg Oroszország a Nyugat ellen hirdet háborút, addig igazából az USA-nak tesz szívességet az olajárak felverésével. Tehát a drágulás nem is az USA-nak fog igazán fájni, hiszen nekik van olajtartalékuk, hanem az EU-t fogja sújtani. USA csak profitál azzal, ha kivonja Oroszország az olajkereskedelemből magát, hiszen akkor onnan vesszük az olajat.

Az EU-ban ezzel párhuzamosan felpöröghet a következő évtizedekben az autóipar, ugyanis egyre nagyobb igény lesz az elektromos autók iránt, melyeknek az üzemeltetése jóval olcsóbb lesz mint a hagyományos robbanómotoros autóké. Na de egy estleges gazdasági recesszió közepén kinek lesz pénze arra, hogy új elektromos autót vegyen – aminek az ára feltehetően az egekbe fog szökni? Igen, pont azok fognak elektromos autókat vásárolni, akiknek amúgy nem okozna különösebb gondot az 1500-2000 Ft/liter üzemanyagár sem. Itt lesz egy időszak, mikor a szegényebb országok nem tehetős állampolgárai fogják eltartani az olajpiacot, mert nekik nem lesz lehetőségük új elektromos autót venni. Azt hiszem Magyarország ebben kiemelt szerephez jut majd az EU-n belül. Persze ha az elektromos autók majd elérik a 5-8 éves kort akkor már hozzáférhető lesz használtan a középréteg számára is, de addig a benzin/gázolaj lehet a szegények különadója, vagy kénytelen kelletlen autóhitelekbe fogják magukat kergetni az emberek.

Na persze itt megmenthet minket majd Kína és eláraszthatjuk a lakosságot kínai elektromos verdákkal (a silányabb minőségből). De ez mindenképpen iszonyatos környezetszennyezéssel jár, ugyanis a silány minőség valószínűleg azt fogja jelenteni, hogy 5-6 évenként fődarabokat kell majd cserélni az autókon.

Mindeközben jó tudni, hogy a világ legnagyobb olajtartalékával rendelkező Venezuelában teljesen leállt a kitermelés és az ország gazdasága évek óta recesszióban van, pedig tőlük lehetne akár EURO-ért is vásárolni.

Venezuela is képbe került

Magas rangú amerikai tisztségviselők érkeztek szombaton Venezuelába, hogy tárgyaljanak Nicolás Maduro elnökkel Moszkvától való esetleges eltávolodásáról Oroszország ukrajnai háborújával összefüggésben

Címkék
Back to top button
Close
Close