403-blogKörnyezetKülföldi hírekTudomány

Az éghajlatváltozás miatt Svédország bortermelő hatalommá válhat

Svédország boripara alig létezett még 20 évvel ezelőtt, de az éghajlatváltozás miatt most virágzik. A melegebb és hosszabb nyarak észak felé szorították a globális borászati ​​térképet, és a szakértők szerint Svédország versenyre kelhet Franciaországgal, Olaszországgal és Spanyolországgal a következő években.

Miközben a hagyományos bortermelőknek alkalmazkodniuk kell a változó éghajlathoz – az éghajlatváltozás Svédországot a bor új hotspotjává változtatta. A melegebb és hosszabb nyarak fellendüléshez vezettek a két évtizeddel ezelőtt alig létező iparág számára. A szakértők azt jósolják, hogy az ország a következő években versenybe szállhat olyan borhatalmakkal, mint Franciaország, Olaszország és Spanyolország.

Dániában mintegy 90, Svédországban 40, Norvégiában pedig egy tucatnyi kereskedelmi szőlőfajta található, és minden évben újak jelennek meg.

A dél-svédországi Skåne-ban a hőmérsékleti trendek folyamatos meleg rekordokat hoznak, szeptembere  2 Celsius fokkal magasabb volt a hőmérséklet a megszokottól. A meghosszabbodott fagymentes szezon kritikus fontosságú lesz az északi szélességi fokon termelt borok jövőbeni sikerének a szempontjából.

“Sokkal több felmelegedést láthattunk az északi félteke magasabb szélességein” – Írta a Business Insider Today. Azzal párhuzamosan, hogy a bortérkép észak felé tart, túl magasra tolódik majd a hőmérséklet olyan helyeken, amelyek évszázadok óta ideálisak voltak a borászat számára.

Írja a Business Insider 

Via
Business Insider
Címkék
Back to top button
Close
Close