403-blogGazdaságKülföldi hírekTudomány

Már megint a facebook

Nem akar a META lemondani az adatokról...

Nemrégen adtuk hírül, hogy a facebook kivonulhat az EU-ból. Bizonyára sokan jót nevettek rajta, főleg azok akik el sem tudják képzelni, hogy milyen az élet a “kék dobozon” kívül…

Photo of A facebook fenyeget, hogy elmegy az EU-ból. Most akkor be kell tojni?

A facebook fenyeget, hogy elmegy az EU-ból. Most akkor be kell tojni?

Az adatvédelmi bizottság csütörtökön arról tájékoztatta az európai hatóságokat, hogy nem engedi a felhasználói adatok továbbítását Európából az Egyesült Államokba.

A bohózat akár valósággá is válhat, ugyanis az ír adatvédelmi bizottság megtiltja a Metának, hogy adatokat továbbítson az Egyesült Államokba, ami a Facebook és az Instagram teljes leállását eredményezheti. Már februárban is volt szó arról, hogy a Meta, ha az Európai Bíróság arra kényszeríti, hogy ne továbbítson az európai felhasználókról adatokat az Egyesült Államokba, kénytelen lesz leállítani mind a Facebookot, mind az Instagramot az EU tagállamaiban. Akkor ezzel még Zuckerbergék fenyegetőztek, de a hatóságok láthatóan nem riadtak vissza. Az ír adatvédelmi bizottság a mai napon arról tájékoztatott más európai szervezeteket, hogy kész megtiltani a Metának (facebook) az adatok továbbítását a tengerentúlra.

Még 2020-ban bontotta fel az Európai Bíróság azt a megállapodást, ami engedélyezte, hogy az EU és az USA között szabadon áramoljanak az adatok, mert aggódni kezdett az Egyesült Államok megfigyelési gyakorlatai miatt.

Az írek javaslatát a többi EU-s hatóságnak egy hónap alatt kell átrágnia, addig várják a javaslatokat. A Meta reméli, hogy sikerül egy új jogi környezetet kidolgozni, ami biztosíthatja az adatok korlátok nélküli áramlását, és így “a családok, közösségek és gazdaságok kapcsolatban maradhatnak”.

Sokan védik a hazánkban is a facebook-ot, miközben a nyugati hatalmakat ellenségnek kiáltják ki – valami érthetetlen módon úgy tűnik, hogy a lakosság 2/3 által elítélt nyugatból, csak a facebook ami tetszik nekünk… Na jó azért még szívesen ülünk egy Ford Mustangba is de egy zsigulit azért nosztalgiából be kell szerezni mellé, még akkor is nosztalgiázunk, ha nem is éltünk akkor mikor még nem volt más csak zsiguli…

Mit várhatunk az EU-ban? 

Feltehetően nem fogják kihasználatlanul hagyni a helyzetet a kiber-hadviselés területén, ugyan elveszíthetik az egyik legerősebb fegyverüket, amivel a dezinformációkat terjeszthetik, de valószínűsítem, hogy sok más platformon megpróbálják megszervezni a tüntetéseket minden országban az EU ellen, hivatkozva arra, hogy képtelen megegyezni a facebook-kal (ill. impotens az EU és ezért elvesztik az emberek a facebookot) – ez kifejezetten jól jöhet Oroszországnak, akár egy destabilizációs folyamat is elindulhat az EU-ban, hiszen ezzel az ürüggyel kis szerencsével és profi hozzáállással nagyon sok zavargást lehet előidézni, több országban is ki lehet vinni a szélsőségeket az utcára…

Egy volt alkalmazott beperelte a Facebook anyavállalatát, a Metát, mondván azért rúgták ki a cégtől, mert megkérdőjelezte egy újonnan bevezetett protokoll jogszerűségét. A vád megfogalmazása arra enged következtetni, hogy a facebook a felhasználók által törölt üzenetet is tárolja örökre és azokat a hatóságoknak ki is adják ha kérik. 

Lawsont 2019 júliusában rúgták ki a vállalattól, mert állítólag helytelenül használta a Facebook egyik adminisztrációs eszközét. A férfi azonban azt állítja, ez szimpla ürügy volt, és valójában a panasz miatt rúgták ki. Lawson szerint a törölt adatokhoz elsősorban az úgynevezett eszkalációs csapat juthatott hozzá, akik arra használták az információkat, hogy segítsék a bűnüldöző szerveket a felhasználókkal kapcsolatos vizsgálatokban.

“A bűnüldöző szervek kérdéseket tettek fel a gyanúsított platformhasználatával kapcsolatban, például azt, hogy a gyanúsított kinek küldött üzenetet, mikor küldött üzeneteket, és még azt is, hogy mit tartalmaztak ezek az üzenetek. A Facebook pedig annak érdekében, hogy a kormányzat kegyeiben maradjon, a back-end protokollt használva hozzájutott az információkhoz, majd meghatározta, mennyit ad át ebből a hatóságoknak.” 

24.hu

Többszörösen bizonyítva volt már az is, hogy a facebook egyéb harmadik félnek is előszeretettel ad ki adatokat – főleg politikai célokra – lásd pl. BREXIT.

Sz.Balazs

Címkék
Back to top button
Close
Close