403-blogGazdaságKörnyezetKülföldi hírek

Erdogan: Törökország és Izrael szállíthat gázt Európának

Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök februárban jelezte, hogy Törökország hajlandó segíteni izraeli földgáz Európába szállításában, hogy csökkentse az oroszországi importtól való függését.

“Használhatjuk hazánkban az izraeli földgázt, és a felhasználáson túl közös erőfeszítéseket is tudunk tenni annak Európába való eljutásáért” – mondta az elnök újságíróknak, jelezve, hogy szóba kerül a két ország közötti energetikai együttműködés témája. török ​​és izraeli diplomaták között soron következő márciusi találkozókon.

Törökország Izraelhez fűződő kapcsolatai az elmúlt években vitatottak voltak. Ankara hagyományosan támogatja a palesztinok ügyét és az Erdogan-kormányzat korábban is keményen bírálta Izraelt a palesztin emberi jogok állítólagos megsértése miatt. Az Izrael és Törökország közötti diplomáciai viszály miatt mindkét nemzet 2018-ban visszavonta nagykövetét, jelenleg mindkét pozíció betöltetlen.

A folyamatban lévő palesztin kérdés ellenére Törökország 2020 óta törekszik kapcsolatainak javítására szomszédaival, Erdogan pedig a hét elején bejelentette, hogy Isaac Herzog izraeli elnök március közepén ellátogat az országba.

„Most, ha Isten úgy akarja, ezek a kérdések napirendünkre kerülnek Herzog úrral a törökországi látogatása során” – mondta Erdogan, utalva az Ankara és Tel-Aviv közötti lehetséges földgáz-együttműködésre.

Herzog szerepe az izraeli politikában nagyrészt ceremoniális; az ország miniszterelnöke, Naftali Bennett és kabinetje végrehajtói hatalommal rendelkezik. Erdogan Bennett-tel is szorosabb kapcsolatra törekedett, a két vezető novemberben telefonon is beszélt egymással, 2013 óta először beszéltek török ​​és izraeli vezetők.

„Most napirendünkre vettük az iraki kérdést… Lehetséges a földgázzal kapcsolatban az is, hogy Irakból Törökországba szállítanak majd” – mondta Erdogan, megjegyezve, hogy a jövőben tárgyalásokat fognak folytatni a kérdésben.

Noha Európa már régóta bőségesen jut hozzá olcsó oroszországi földgázhoz, a folyamatban lévő orosz-ukrán válság politikai következményei miatti aggodalmak sok európai országot késztetett arra, hogy újragondolja gázellátási láncát. Az Egyesült Államok növeli földgázexportját Európába, és besegíthet a világ legnagyobb kitermelője Katar is az EU-s gázválság enyhítésébe.

Trevor Filseth; National Interest 

 

Címkék
Back to top button
Close
Close