403-blogGazdaságKörnyezetKülföldi hírekKultúra403TörténelemTudomány

Cyberpunk 2020

Ebben a cikkben a technológia és a társadalmi struktúrák és az egyedek kapcsolatának, egymásra való hatásainak az árnyoldalát szeretném egy kicsit felszínre hozni, nem azért mert csak árnyoldala van, hanem azért, mert ezzel is foglalkozni kell néha, tehát ha az irányvonalat egyoldalúnak látod akkor ez jogos és részemről szándékos és kérem eszerint minősíteni az irományomat.

“Elmozdult a világ”, írta klasszikusnak számító regényíró. Most érezhetném magam Rolandnak, aki őskövület revolvereivel küzd azért, hogy megtudja az igazságot és eljusson a toronyhoz, ami titkokat rejti, de sajnos én nem vagyok Roland és sem tudásom a fegyverforgatáshoz, sem pedig morajló fegyvereim nincsenek, de a kíváncsiság megvan bennem, mint minden normális, egészséges emberben és kérdések, észrevételek fogalmazódnak meg bennem. Ez a gondolat jutott eszembe, mikor olvastam ma a “vicces” cikket a hvg-én; miszerint az Avast szakemberének sikerült meghekkelnie egy “okos”kávéfőzőt…

Miért is találtam ezt viccesnek? Egyrészt miért is lesz okos egy kávéfőző attól, hogy a világhálóra csatlakoztatom, majd egy számomra ismeretlen szerveren keresztül tud kommunikálni a telefonommal? Másrészről, ki a franc akarja a elindítani a kávéfőzőt az M7-en hazafelé? – Baszki, a kávé szerintem frissen főzve fogyasztandó, élvezendő…

Jah, hogy az íróasztalnál ülve lefőzhetsz egy kávét, úgy hogy a készülék legalább 2 méterre van tőled? – hát ez is fantasztikus élmény lehet egyeseknek, de akkor is oda kell menned hozzá és meg kell innod… Mellesleg erre mi a francért kell az adatokat kilőni a világhálón keresztül egy távoli szerverre, miért nem jó egy sima távirányító hozzá?

Mindenesetre úgy tűnik trendi, hogy a kávéfőző “okos”. Hát valójában ebből az okosságból, mi biztosan nem profitálunk. Ellenben könnyen tönkremehet a kávéfőző és mivel gyakorlatilag semminemű hálózati védelemmel sincs ellátva, egy biztonsági rést jelent az egész otthoni hálózaton is, veszélyeztetve ezzel más informatikai eszközeink biztonságát is. Nem utolsó sorban, ha kínai lennék és rosszul viselkednék, a pártállam ki is tudja kapcsolni a kávéfőzőmet, hogy ne ihassak büntiből kávét…

De hát az okos tv készülékekkel is ugyanez volt a problémám és dilemmám, mikor kiderült, hogy a Samsung hangmintákat gyűjt a televíziókészüléken keresztül a hálószobádból – Basszus minek egyáltalán egy tv-re mikrofon???? Tényleg megterhelő egy mai ember számára megnyomni a gombot és egyszerűbb beszélni a tv-hez?

Mi lesz következő lépés? Rácsatlakoznak az agyunkra és onnan irányíthatjuk majd a háztartást és a következő évezredben tényleg a Mátrix világában találjuk magunkat? Azt hiszed ez amolyan vicc és Sc-Fi? Az Emotive System 2003-ban fejlesztette ki az Epoc névre hallgató EEG készülékét, melyet 2014-ben be is mutatták a nyilvánosság előtt, ez a készülék képes a agyhullámokat “megtanulni” és ezek segítségével Bluetooth-on, vagy wifin képes közvetíteni az agyhullámokból átkonvertált adatokat/parancsokat az eszközeink felé. Ehhez hasonló készülékkel próbálkozik a Facebook is, hogy ne kelljen lájkolni és nem utolsó sorban az algoritmus még valóságosabb profilt tudjon alkotni rólunk azáltal, hogy az agyunk automatikusan küldi a jeleket neki egy-egy bejegyzéssel kapcsolatban.

Aztán mikor azt hinnéd, hogy ennek a történetnek itt vége is van, jöhet a következő lépés, mikor is az agyra csatlakoztatott eszközzel teljes mértékben lehet majd befolyásolni a szerveztünk működését, tehát a kapcsolat és az információ áramlása ebben az esetben már kétirányú is lehet.

Egy nagyszabású show keretében mutatta be – magyar idő szerint – péntek éjfélkor Neuralink nevű fejlesztésének első, kézzel fogható eredményeit Elon Musk. Az eszköz egy miniszámítógép, amelyet az ember agyába ültetve lehet majd használni, ha a munka olyan fázisba lép. Most azonban még csak állatokon kísérleteznek a műszerrel.

Musk és a Neuralink csapata az utóbbi időben malacok koponyáiba helyezte a pénzérme méretű készüléket, amely az emberi hajszálnál is vékonyabb vezetékeken csatlakozik az agyhoz. A bemutató során két malacot is mutattak, melyek egyikében már két hónapja ott a kütyü, egy másikban pedig csak benne volt, mostanra pedig kivették. Erre azért került sor, hogy a csapat bizonyítani tudja, a chip eltávolításának semmilyen (egészségügyi) következménye nincs.

A látottak alapján mindkét malac teljesen egészséges, még az is, amelyikben hetek óta ott az interfész.

Musk közölte azt is, hogy a majd kész implantátumot nem orvosok, hanem egy nagyobb robot helyezi a koponyába: a berendezés egy kisebb részt vág ki a fej egyik részén, és ebbe a vájatba helyezi aztán a Bluetooth-kapcsolattal működő számítógépet. Musk állította: az eljárás teljesen biztonságos, a fej esztétikáján pedig semmit sem változtat az operáció.  Írja a hvg.hu  2020 08 09

A beültetett eszköz az aggyal 1024 idegpályán keresztül tud jelenleg kommunikálni, nagy segítség lehet ez beteg embereknek akik nem tudnak kommunikálni a világgal, vagy esetleg mozgássérültek az agytörzs sérülése miatt. Azonban ha még várunk 20-30 évet akkor akár távirányítású embereket is alkothatunk a segítségükkel. Képzeljük csak el milyen egyszerű dolog lenne leszokni a káros szenvedélyekről, ha az agy azon részét stimulálnánk megfelelően, amelyikre hatással vannak az általunk elfogyasztott szerek. Vajon mennyi ember szeretne kilépni ebből a mátrix szerű állapotból? A készülék segítségével az ígéretek szerint gondolatokat képekké lehet majd alakítani, ebben az estben a kétirányú kapcsolat azt jelenteni majd, hogy létrejöhet a telepátia ember és ember között, természetesen a gyakorlat szerint (emlékszel még a kávéfőzőre?), ez a kommunikáció egy közbeiktatott harmadik számítógép (szerver) segítségével fog történni, ami nagy eséllyel a mai trendeknek megfelelően rögzíti is ezeket a kommunikációkat. De ezek a kommunikációk manipulálhatóak lesznek, ha harmadik fél ehhez hozzáfér. Kialakulhat az egyetemes tudat, amire úgy csatlakozhatunk mint most mondjuk a wikipédiára, de olvasni nem kell hozzá, azonban ha az érzelmeket tudjuk befolyásolni akkor egy-egy “képhez” akár manipulált érzelmet is tudunk stimulálni. Mondjuk hol tartana a világ, ha Adolf Hitler megjelenne az agyunkban és hozzá a kokain által stimulált agyi receptorokat stimulálná a szerkezet? Vajon milyen jelentősége van annak a mai világban, hogy egy-egy család, vagy egyes körök iszonyatosan sok vagyont halmozzanak fel? Ha tudást is ilyen módszerrel lehet majd betáplálni az agyba akkor vajon mennyibe fog kerülni egy 3-4 napos doktori kurzus? Egyáltalán ha ebbe az irányba haladunk, akkor vajon lesznek még klasszikus iskolák? Vajon mikor jön el az idő, hogy a társadalmi rétegeződés örökletes lesz, mert egyszerűen értéktelenné válik a velünk született tehetség.

Hogy milyen irányba haladunk az nem kérdés egyelőre. A társdalom 90% képtelen felfogni azt is, hogy egyáltalán, hogy működik körülötte a telekommunikáció, de nagy része egyszerűen nem is igényli, hogy ezt az ismeretet megszerezze. Az iskolákban inkább tanítanak hittant, mint általános informatikai etikát/ismereteket. Nem cél, hogy a rendszert átlássa az egyed. De az sem cél, hogy felügyelje a saját eszközeit. Ma még csak a kávéfőzőnket nem tudjuk felügyelni, de mi fog történni akkor, ha úgy döntünk, hogy a családi örökségen egy okosító chipet vásárolunk, aztán örülünk a friss doktorinknak, de sajnos a tudás csak a hálózattal együtt elérhető? Vajon eszébe jut majd valakinek is, hogy basszus a kávéfőző miatt ha hisztizett volna az egész világ, talán ma nem itt tartanánk? Nem hiszem, hogy bárkinek is eszébe jut a kávéfőző, vagy, hogy valamikor a 2000-es évek elején valamit nagyon elrontottunk, mert nem voltunk hajlandók felemelni a hangunkat, hogy “hé ez az én eszközöm, követelem a teljes felügyeletet hozzá és a tájékoztatást, hogy hogyan tudom felügyelni és a facebook ne tárolja az adatokat, ne profilozza az embereket”. Vajon eszébe jut majd valakinek, hogy 2020-ban a “szabad” szó szitokszó lett és hogy a szabad szoftver azt jelentette, hogy az embereknek teljes felügyeletük van a szoftver felett, nem pedig azt, hogy ingyenes? Eszükbe jut, hogy kiemelkedő intelligenciával rendelkező emberek küzdöttek azért, hogy a technológia végül mindenki javát szolgálja és szabad legyen a szó megfelelő értelmében?

De térjünk csak vissza jelenbe, valahol ott keresem a dolog gyökerét, hogy a marketingesek felismerték a titkokat, a legprimitívebb emberi reakciókat; félelem, csordaösztön, gyűlölet, arrogancia, a felsőbbrendűség érzése. Ezekre az érzésekre építették a stratégiájukat, azonban sokáig csak vaktában lövöldöztek, egészen addig míg a facebookot fel nem fedezték, míg rá nem jöttek arra, hogy az emberek ingyen megosztanak magukról minden információt és érzelmet. Ezt persze a világ jobbá tételére is használhatta volna mondjuk a politika, de inkább a hatalomszerzésre és a manipulációra használták fel.

2015-ben a Kaliforniai Egyetem által alkalmazott innovatív 3D nyomtató technológiával kifejlesztettek egy többcélú hal alakú mikrorobotot (úgynevezett microfish -t), a mikrohalak képesek hatékonyan úszni a folyadékokban, kémiai meghajtással (hidrogén-peroxid) és mágneses szabályozással láttak el őket.

A szintetikus halak elindíthatják az intelligens nanorobotok új generációjának fejlesztését, a tesztelt mikrorobot már most képes felismerni bizonyos toxinokat azokat semlegesíteni is képes, de lehetséges alkalmazni őket a sebészetben is, használhatóak lesznek akár gyógyszer adagolásra is, állítják a kutatók.

A halak farkában lévő platina nanorészecskék reakcióba lépnek a hidrogén-peroxiddal, így hajtják előre a robotot, amit a fejbe nyomtatott vasoxiddal és mágnesekkel irányítanak. Mindössze 120 mikron hosszú, 30 mikron széles robotokról beszélünk, tehát az emberi haj vastagságánál apróbb gépek ezek. A fejlesztések során várhatóan a mikrorobotok sokkal bonyolultabb szerkezetek lesznek majd, további technológiákat szeretnének bevezetni a meghajtásukra, mint például a “microjet motorok”, “microdrillers” és a “microrockets”.

A prototípusok polidiacetilén részecskékkel készültek, hogy például a méhek mérgében is megtalálható toxinokat elfoghassák. A mikrohalak vörösen izzottak, ahogy a PDA részecskék kötést alakítottak ki a toxinnal.0

“Egy másik izgalmas lehetőséget is felfedeztünk, a robotok magukban hordozhatnak gyógyszeradagolót is ” közölte Li Jinxing

A μCOP Shaochen Chen, az egyetem kutató professzorának érdeme. Legfontosabb eleme a digitális mikrotükrös chip, ami mintegy kétmillió apró tükröt jelent. Ezek mindegyike külön-külön vezérelhető, hogy úgy törjék az UV fényt, ahogy az a nyomtatáshoz szükséges. Természetesen nem FDM alapú nyomtatóról van szó, hanem fényérzékeny alapanyagot szilárdít meg rétegről rétegre. A digitális technológia előnye, hogy bármikor szabadon módosíthatnak a formán.

„A kísérletek azt mutatják, hogy a mikrohal egyszerre képes kezelni a méregtelenítési rendszert és közben felismerni a toxinokat is. Nem muszáj egyszerű halnak lennie, más biológiai formákkal is kísérletezünk majd. Cápák, ráják, vagy akár madarak is szóba kerülhetnek” – írja a tanulmányban a projekt egyik kitalálója, a jelenleg Ph.D. hallgató Wei Zhu. 403.hu -írtuk 2015

Vajon milyen messze van az örök élet lehetősége, ha egy nanorobot ilyen képességekkel rendelkezik már most? Amennyiben figyelembe veszem azt is, hogy az emberi klónozás nemsokára felválthatja a szervkereskedelmet, és a hibernáció területén is várható jelentős fejlődés, akkor úgy gondolom, hogy 100 éven belül lehet olyan ember már, aki emberi léptékben mérve örök életűnek mondható lesz.

Nagy eséllyel valami visszafordíthatatlanul meg fog változni a világban és a politika erre a változásra úgy tűnik, hogy  egyelőre a diktatúrákkal, ultrakonzervatív középkorinak tűnő elvek terjesztésével tud csak válaszolni. A személyi szabadság korlátozása, a faji vagy vallási alapon történő kirekesztés egyelőre az útmutató. Arra tippelek, hogy még 50-60 évig szükség lesz a társadalom alsóbb rétegeire, azonban a robotika és a nanotechnológia, informatika fejlődésével szükségtelenné vállnak az alsóbb rétegek ill. nem lesz megfelelő örökölt tőkéjük a fejlődéshez, amikor az információt elzárják előlük. Az elnyomóbb rendszerekben ez a folyamat már megkezdődött, Oroszországban már cenzúrázták a wikipédiát, az embereket arra szeretnék rákényszeríteni, hogy egy állami applikációt telepítsenek minden eszközükre és Kínában is csak az állampárt által engedélyezett információhoz lehet hozzájutni legálisan. Van egy társadalmi réteg, amelyiknek esélye sem lesz arra, hogy megfelelő tudást szerezzen, hogy a rendszert amiben él átlássa és úgy tűnik ez már örökletes, tehát az utódaik örökölni fogják ezt a tudatlanságot.

Címkék

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back to top button
Close
Close