Külföldi hírekKultúra403TörténelemTudomány

A facebook fenyeget, hogy elmegy az EU-ból. Most akkor be kell tojni?

Vajon ez tényleg katasztrófa lenne? Tényleg megszűnne sok család bevétele? - Ugyan már!!!

A Meta kilátásba helyezte, hogy lelövi a Facebook és Instagram szolgáltatásokat Európában, amennyiben nem szállíthatja az európai felhasználók adatait az Egyesült Államokban lévő szerverekre – írja a CNBC. Erre a lehetséges intézkedésre a február másodikán közzétett, amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyeletnek benyújtott éves jelentésében tesz utalást a cég.

Emögött az áll, hogy az Európai Unió Bírósága 2020 júliusában érvénytelenítette az EU és az Egyesült Államok között létrejött, a személyes adatok továbbítását lehetővé tevő adatvédelmi megállapodást, az úgynevezett Adatvédelmi Pajzsot (Privacy Shield). Ez a transzatlanti adattovábbítási keretrendszer volt a jogalapja a célzott hirdetésekhez kulcsfontosságú adatok régiók közötti megosztásának.

A vállalat az új szerződés nyélbe ütését megsürgetendő döntött úgy, hogy a zsarolás útjára lép. Az Egyesült Államok tőzsdefelügyeletéhez benyújtott éves összefoglalóban ugyanis Zuckerbergék azt írják, hogy megállapodás hiányában veszélybe kerül a Facebook és az Instagram európai működése:

“Ha nem tudunk adatokat továbbítani azon országok és régiók között, amelyekben működünk, vagy ha korlátozzák az adatmegosztást termékeink és szolgáltatásaink között, az befolyásolhatja a szolgáltatásaink biztosításának képességét, a szolgáltatásaink nyújtásának módját vagy a hirdetések célzásának képességét”

– áll a dokumentum 9. oldalán.

Sokan úgy gondolják, hogy rengeteg kis és középvállalkozás építi ezekre a platformokra a tevékenységét, így számos család megélhetése kerülne veszélybe, ha egyik napról a másikra leállnának. De tényleg így van ez? 

Először is saját véleményem: Milyen vállalkozás az, amelyik nem hajlandó évi pár ezer forintot költeni egy saját domain névre, és 40-100 ezer forintot egy weblapra? – mikor egy komolyabb okostelefon ára jóval meghaladja a 100.000 Ft-ot.

Mi is történne ha a kis és középvállatok a facebook platformjáról elköltöznének? 
Valószínűleg saját domain nevet bérelnének és munkát adnának rendszergazdáknak, webmestereknek, így egy teljesen ellenőrzött környezetbe kerülnének (legalábbis a facebookhoz képest), saját domain néven regisztrált email címük lehetne, az adataikért felelős rendszergazdák felelősségre vonhatók lennének. A megosztott bejegyzéseik saját tulajdonaik lennének. – nem kellene azt “odaadniuk” egy ellenőrizhetetlen cégnek. Vagy esetleg a google platformjára költözhetnének és a google maps-en megjelenhetnének (bár ez ugyanúgy megtörténhet saját weboldallal is. Nagyon sok ember kiszabadulna a facebook “fogságából” sokaknak az internet a Facebook-kal egyenértékű, az online térben töltött idejük nagy részét kizárólag ebben a buborékban töltik – amelyik buborék az algoritmus sajátosságának megfelelően nagyon kevés kritikus véleményt oszt meg a felhasználóval, így önigazolások tömkelege éri azt – ez ugye nem is biztos hogy mentális egészségünkre pozitív hatással van. 

Tehát van alternatíva, és munkát adhatnak a kis és középvállaltok a kis és középvállalatoknak, az adatok ellenőrizhető helyre kerülnek, az adatkezelők számon kérhetőek és bármikor lecserélhetőek. A felhasználók (böngészgetők) szélesebb körben keresgélnek, sokkal több információhoz jutnának, feltehetően minőségében is jobbhoz (pl. google, yahoo, yandex stb.). Továbbá munkát kapnának a webmesterek, rendszergazdák, akár újból előtérbe kerülhetnének a szakmai link katalógusok is (pl. startlap) -ami szintén reklámbevételt jelenthetne az üzemeltetőknek és további állásokat biztosíthatnának a “kategóriagazdáknak” – és ingyenesen biztosíthatna reklámlehetőséget a facebookról eltávozottaknak. 

Végül is azt gondolom, hogy rossz dolog nem sülne ki belőle, ha eltűnne a facebook, el lehetne menni egy kávézóba pletykálkodni, nem jöhetne létre egy BREXIT-hez hasonló katasztrófa, a politikusok egyel kevesebb helyen tudnák gyakorolni a dezinformációs praktikáikat, egy csomó marketingre költött pénz az országban maradna, ami amúgy csak a facebookot gazdagítaná.  És talán teret nyerhetne egy politika és marketingmentes szociális háló – hiszen nagy dolgok nem kellenek hozzá, csak jó pár darab szerver…

Back to top button
Close
Close