403-blogKülföldi hírek

Beiktatták – Joe Biden lett hivatalosan is az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke

A ceremóniára a leköszönő elnök D. Trump nem ment el. A kapitólium épületét 25.000 fegyveres védte, kivezényelték a Nemzeti Gárdát és az FBI is nagy erőkkel volt jelen az eseményt biztosítani.

A hírek szerint a beiktatási ceremónia után Joe Biden a Fehér Házba veszi az irányt, ahol elfoglalván az elnöki széket, nekiáll majd annak, hogy elnöki rendeletek egész sorozatát írja alá. Intézkedéseinek jelentős része Donald Trump korábbi rendeleteit semmisíti majd meg, de lesznek újak is, melyekkel például a koronavírus vagy a diszkrimináció ellen harcolna.

Bidentől a következő rendeletek várhatók elnökségének első napján:

100 napig kötelezővé teszi a maszkviselést a szövetségi épületekben és arra kéri az államokat is, hogy ezt az intézkedést adaptálják.
Felhagy az Egyesült Államok WHO-ból való kiléptetési folyamatával, Dr. Anthony Faucit pedig kinevezi az USA delegáltság-vezetőjének a szervezetbe.
Létrehozza a Covid-19 elleni intézkedésekért felelős koordinátori pozíciót, melynek betöltője közvetlenül az elnöknek felel majd.
Március 31-ig meghosszabbítja a kilakoltatási moratóriumot.
Szeptember 30-ig meghosszabbítja a diákhitel-törlesztési moratóriumot és kamatmentességet.
Visszalépteti az Egyesült Államokat a Párizsi Klímaegyezménybe.
Visszavonja a Keystone XL vezeték építési engedélyét és arra utasítja majd a zöldenergiával foglalkozó ügynökségeit, hogy vizsgálják felül Donald Trump mintegy 100 klímaváltozás elleni küzdelmet érintő intézkedését.
Feloszlatja a Trump által létrehozott 1776 Testületet, melynek feladata a „hazafias oktatás” megtervezése lett volna. A mindössze három hónapot megélt testület létezése alatt egyetlen egy jelentést adott ki.
Rendeletet ad ki a munkahelyi diszkrimináció ellen.
Elrendeli az illegális bevándorlók beszámolását is a népszámlálásokba, illetve kongresszusi képviseletet is ad nekik.
Megerősíti az illegális bevándorlók gyerekeinek jogokat biztosító DACA-t.
Eltörli Donald Trump hét muszlim országot érintő beutazási tiltását.
Eltörli Donald Trump bevándorlás-ellenőrzési hivatalokat erősítő intézkedéseit.
Leállítja a mexikói határfal építésének finanszírozását.
2022. június 30-ig meghosszabbítja a deportálásra váró libériaiak tartózkodási engedélyét.
Rendelettel kötelezi a kormány tagjait, hogy tegyenek esküt az igazságügyi minisztérium függetlenségének fenntartására és arra, hogy nem a saját céljaikat, hanem közügyeket fognak szolgálni.
A költségvetési hivatalt a felügyeleti rendszerük modernizálására szólítja majd fel, illetve eltöröl majd bizonyos Trump által hozott, a hivatalt érintő intézkedéseket. forrás: portfolio

A leköszönő elnök négy éve nem volt eseménymentes, már a 2016-os választások folyamán is csalást kiáltott, egészen addig míg meg nem nyerte a szavazást. Aztán a Demokrata párti politikusok vádolták meg a Trump-ot, hogy orosz segítséggel, külső beavatkozással nyerte meg a választásokat.

A Demokraták levelező szervereit, feltehetően orosz hackerek feltörték és az emaileket eljuttatták a WikiLeaks-hez, ahol nyilvánosságra hozták a pártvezetés Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) belső levelezésének egy részét, amikből az derült ki, hogy Clintonnak lejtett a pálya a pártvezetésen belül a Sanders elleni küzdelem alatt. Ez már egy belső konfliktust eredményezhetett a párton belül és esetleg egyes szavazók is kiábrándulhattak a demokrata pártból.

(www.nytimes.com, 2016).Trump egy beszédben szólította fel az oroszokat, hogy találjanak meg politikai ellenfele, Hillary Clinton által letörölt emaileket. Az elmondottakat később úgy finomította, hogy csak szarkasztikus szeretett volna lenni, de észlelhető volt, hogy Trump politikája alapvetően összhangban állt az orosz törekvésekkel.

Joe Biden személyében demokrata párti elnöke lett Amerikának. A szavazást D. Trump volt elnök több államban is megtámadta, csalásra hivatkozott. A 2020. november 3-án tartott választások után Trump nem volt hajlandó elismerni vereségét: előbb önhatalmúlag győztesnek mondta magát, miközben a szavazatokat még össze sem számolták, majd azzal vádolta a demokratákat, hogy választási csalást követtek el, noha erre sem akkor, sem később nem tudott bizonyítékokat felmutatni. Ezt a narratívát követte az elkövetkező hónapokban is, hol a közösségi médiában – főleg a Twitteren, hol kampányrendezvényeken ismételgette az állítólagos csalás vádjait. Pereket is indított az ügyben ügyvédein és szövetségesein keresztül, de a bíróságok sorra utasították el a kereseteit bizonyítékok hiányára hivatkozva.

Január 6-án, szerdán a Washington-emlékműnél gyülekeztek a tüntetők. A tüntetésen több beszéd is elhangzott, többek között az elnök és ügyvédje, Rudy Giuliani is beszédet mondott. Giuliani többször is megismételte, hogy a választások alatt csalások történtek. Trump beszédében megtámadta a médiát és felszólította Mike Pence alelnököt, hogy változtassa meg a választások kimenetelét, noha erre az alelnöknek nincsen alkotmányos joga. Felkérte követőit, hogy vonuljanak a Capitoliumhoz, ahol a kongresszus éppen ülésezett. Ezek mellett azt is elmondta, hogy nem fogja elismerni vereségét. Forrás: wikipedia

A kapitólium ostromában szélsőséges csoportok tagjai is részt vettek.

Az FBI nyomozása most is folyamatban van.

Félmillió dollárnyi bitcoinadományban osztozhattak amerikai alt-right csoportok, köztük azok is melyek részt vettek a kapitólium ostromában.

A motivációt elég nehéz bizonyítani, mivel az átadásra csak egy hónappal a Capitoliumban történt erőszakos zavargás előtt került sor, amely akkor tört ki, miután Trump elnök felkérte a támogatóit, hogy „sétáljanak le a Pennsylvania sugárúton” és „vegyék vissza hazánkat”.

A 28.15 bitcoin huszonkét különböző, többségében ismert szélsőjobboldali aktivistához vagy portálhoz tartozó számlán kötött ki. A Chainalysis (egy a bitkoin tranzakciók követésével foglalkozó cég) azt állítja, hogy bizonyítékaik vannak arról, hogy a tranzakció részeként több alt-right csoporthoz is jutott az adományból. „Összegyűjtöttük azokat a bizonyítékokat is, amelyek határozottan arra utalnak, hogy az adományozó egy már elhunyt franciaországi programozó volt” – áll a jelentésükben.

A nézetei miatt a Youtube-ról letiltott jobboldali aktivista, Nick Fuentes például 13,5 bitcoint, mintegy 250 ezer dollárt kapott, ezzel messze ő volt a legnagyobb haszonélvezője az átutalásnak. További adományokat kapott a Gab nevű szélsőjobboldali közösségiháló és a The Daily Stormer nevű neonáci weboldal is. írja a telex

 

A választás alkalmával több mém, paródia is készült a volt amerikai elnökkel kapcsolatban:

Címkék
Back to top button
Close
Close