403-blogGazdaságKülföldi hírekTörténelem

Mitől olyan érdekes a brazil államfő?

Mi történne akkor ha Venezuelát megfenyegetné Brazília?

Alighogy megjött Moszkvából a magyar kormányfő Orbán Viktor, csütörtökön Bolsonaro brazil elnökkel tárgyal.

Első alkalommal látogat brazil államfő Magyarországra; Jair Bolsonaro csütörtökön folytat tárgyalásokat Orbán Viktor miniszterelnökkel, miután fogadja őt Áder János köztársasági elnök – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden. Brazília elnöke csütörtök reggel érkezik Budapestre, először a Hősök terén koszorúz, majd Áder János köztársasági elnök fogadja őt a Sándor-palotában. Ezt követően Jair Bolsonaro és Orbán Viktor a Karmelita kolostorban folytat tárgyalásokat. Megbeszélésük után sajtónyilatkozatot tesznek – ismertette a tervezett programot a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Mitől érdekes világviszonylatban Brazília? 

Itt pufogtathatnánk a közhelyeket a brazil államfő személyével és politikai berendezkedésével kapcsolatban, azonban, mint már megszoktátok egy teljesen más perspektívából próbáljuk meg megközelíteni a témát, mint azt elvárnátok.

Először is vegyük górcső alá Brazília geopolitikai helyzetét, a Dél-Amerikai kontinensen a legdominánsabb országról beszélünk. Brazília regionális és középhatalom. Feltörekvő gazdaságnak és újonnan iparosodott országnak tekintik, ahol viszont jelentős a korrupció, a bűnözés és a társadalmi egyenlőtlenség. Egy olyan ország amelyikben tényleg az államfő akár egy személyben eldöntheti, hogy mikor és hova induljon el a hadserege, vagy kinek üzenjen hadat az országa.

Brazília közvetlen határszomszédja annak a Venezuelának amelyik az elmúlt években súlyos gazdasági és belpolitikai krízisen esett át, az infláció az egekben van, a lakosság éhezik, a kormány elutasítottsága olyan magas, hogy 2019-ben kis híján polgárháború robbant ki az országban. Volt egy időszak, amikor úgy tűnt, hogy a Trump-kormány katonai akciót tervez Venezuela ellen, az állítólagos terveiről még egy könyv is megjelent.

Ahogy Venezuela Amerikával ápolt kapcsolata romlott, úgy jelentek meg az országban az Egyesült Államok geopolitikai riválisai: Oroszország, Kína és Irán. Oroszország elsősorban fegyverrel és zsoldosokkal, Kína tőkével, Irán pedig energiapiaci együttműködéssel támogatja a venezuelai kormányt, ahogy az ország egyre inkább elszigetelődik a térségben politikai és gazdasági tekintetben. Részben ezeknek az együttműködéseknek, részben az ellenzék bedarálásának, részben pedig az amerikai ellenségkép köztudatba való beverésének köszönhetően sikerült némileg mérsékelni a gazdaság összeomlásának ütemét, illetve a közhangulat romlását, de az ország kilátásait továbbra sem lehet stabilnak minősíteni.

Miért érdekes Venezuela?
Venezuela földje kőolajban, vasércben, gyémántban és bauxitban is igen gazdag. Iparának gerincét a kőolaj-feldolgozás, a nehézipar (vaskohászat, alumíniumkohászat) és a gépgyártás adja. Az Orinoco-öv a venezuelai Orinoco-folyó keleti medencéjének déli sávjában található terület, amely a világ legnagyobb kőolaj-lelőhelye. 2021-ben elmozdult a mélypontról az olajipar Venezuelában, ahol az USA bojkottja miatt tavalyelőtt tízéves negatív rekordot produkáltak. Az ok: megegyeztek a kis olajkitermelő cégekkel és Iránnal. 

Venezuela igen sérülékeny és támadható ország, viszont az olajárakat nagyban tudná befolyásolni, ha lenne megfelelő infrastruktúrája a kitermelésre. Valószínű, ha Venezuelának a következő 10 évben sikerülne beindítania termelését, akkor nagyon le tudná verni az olajárakat – ez Oroszországot és az USA-t is nagyon mélyen érinthetni. Tehát nagyon úgy tűnik, hogy a világ olajtermelőinek érdeke fűződik ahhoz, hogy Venezuela önállóan ne állhasson talpra. (aki segít neki, azé a dicsőség és az olaj egy része)

Hogy nézne ki egy háborús matek, ha Brazília Úgy döntene, hogy “beszáll” a Venezuelai “olajháborúba”?

Állam: Brazil (BR) Venezuela (VE)
Főváros: Brasília Caracas
Népesség: 210,147,125 28,887,118
Terület: 8,515,767 km2 916,445 km2
Hadsereg: Brazil military forces description Venezuela military forces description

 

Anyagi források
Hadi kiadások: 26.9 billion $ 0.7 billion $
Százalékosan/GDP: 1.5% 0.35%
Humán állomány small flag BR BR small flag VE VE
Aktív sorállomány: 334,500 330,000
Tartalékos katonák: 1,340,000 8,000
Hadra fogható: 53,350,703 8,000,000

 

Szárazföldi gépesített haderő: small flag BR BR small flag VE VE
Tankok: 469 312
Páncélozott harci járművek: 1,769 1,152
Teljes tüzérség: 956 200
Önjáró tüzérség: 212 60
Rakéta tüzérség: 198 36
Légierő: small flag BR BR small flag VE VE
Teljes légi jármű: 749 456
Harci repülőgép: 47 0
Többfeladatú harci repülőgép: 0 42
Támadási repülőgép: 78 0
Helicopterek: 249 102
UCAV (támadó drónok): 0 0
Haditengerészet: small flag BR BR small flag VE VE
Teljes haditengerészeti eszköz: 108 37
Repülőgép anyahajó:
1 0
Romboló: 0 0
Fregatt: 8 3
Korvett: 3 4
Tengerealattjáró: 5 2

Forrás: armedforces.eu

A fenti statisztikából jól látható, hogy Brazília igen komoly nyomást tud gyakorolni a világ legnagyobb olajtartalékával rendelkező Venezuelára, feltéve ha az USA és Oroszország nem szól ebbe bele – ami akkor fordulhat talán elő, ha el vannak éppen foglalva az ukrán és a tajvani konfliktussal.

Címkék
Back to top button
Close
Close