403-blogGazdaságKülföldi hírekKultúra403

Ellenlépésekkel fenyegeti Kína Európát – Írja a kínai pártlap.

Ellenlépésekre kell számítania az Európai Uniónak (EU), ha szankciókat vezet be kínai tisztségviselők ellen a muszlim vallású ujgur kisebbséggel szembeni bánásmód miatt – írta vezércikkében a China Daily című kínai pártlap szerdán este.

Az újság szerint a szankciók beavatkozást jelentenének Kína belügyeibe, amit Peking nem tűr.
A szankciók tervének híre szerdán szivárgott ki, uniós források szerint az EU tagállamai a végső döntést várhatóan a jövő héten hozzák majd meg. Az EU a tervek szerint több kínai illetékest beutazási tilalommal, illetve számlája zárolásával sújtana.
Nemzetközi jogvédő szervezetek szerint az északnyugat-kínai Hszincsiangban az 1,8 milliót is elérheti azoknak az ujguroknak és más, muszlim vallású kisebbségekhez tartozó embereknek a száma, akiket a helyi kormányzat akaratuk ellenére átnevelő táborokba zárt, és gyárakban vagy a földeken dolgoztat.
Egyes beszámolók szerint az érintett kisebbségek tagjaival szemben kényszerített sterilizációt is alkalmaznak, az intézkedések során pedig családokat szakítanak szét, a szüleiktől elvett gyermekeket állami nevelőotthonokban helyezik el. Peking álláspontja szerint a Hszincsiangban fenntartott központok önkéntes alapon biztosítanak képzéseket azoknak, akiknek az életére “hatással volt a terrorizmus és a radikalizmus”.
A kínai pártlap a Hszincsianggal kapcsolatban kínai részről jellemzően hangoztatott álláspontot ismételve a nyugati sajtó egy részében megjelent “igaztalan vagy elfogult tudósításokat” tette felelőssé a Hszincsianggal kapcsolatos “félreértésekért” vagy “az igazság ismeretének hiányáért”.
A China Daily vezércikkében kiemelték: elfogadhatatlan lenne az EU részéről, hogy az emberi jogi kérdéseket összekapcsolja azzal a kétoldalú befektetési egyezménnyel, amelynek előkészítési tárgyalásait tavaly decemberben zárták le.
“A megállapodás mindkét fél érdeke” – húzták alá, hozzátéve: “egy olyan egyezmény politizálása, melynek megvitatása évekbe tellett, súlyos csapást mérne az egyébként baráti kétoldalú kapcsolatokra”.

 


Előzmények:

Brüsszel, 2021. március 17., szerda (MTI) – Az Európai Unió tagállamai megállapodtak abban, hogy szankciókat vezetnek be kínai tisztségviselők ellen a pekingi vezetésnek az ujgur muszlim kisebbséggel szembeni elnyomó bánásmódja miatt – közölték szerdán Brüsszelben uniós források azt követően, hogy a tagországok kormányait képviselő diplomaták megvitatták a témát.

Hozzátették, hogy a végső döntést várhatóan a jövő héten hozzák meg. Az unió a tervek szerint több kínai illetékest beutazási tilalommal, illetve számláik zárolásával sújt.
Ming Csang, az Európai Unió mellett működő kínai képviselet vezetője azonnal elutasítóan reagált a beszámolókra. Úgy vélte, hogy a bevezetendő korlátozó intézkedések hazugságon alapulnak, és szándékosan aláásnák Kína nemzetbiztonsági és fejlesztési törekvéseit.
“Párbeszédet akarunk konfrontáció helyett. Az EU-nak ezt még egyszer meg kellene gondolnia. De ha ragaszkodnak ezen az eszközök használatához, Kína nem fog meghátrálni, és teljesíti népe felé tett kötelezettségeit” – fogalmazott a nagykövet a források szerint.
Emberi jogi csoportok szerint a muszlim kisebbségi csoportokhoz tartozó mintegy 1,5 millió embert, köztük ujgurokat, kazahokat és egyéb kisebbségeket zártak átnevelőtáborokba a kínai hatóságok az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. A foglyokat kényszermunkának és sterilizációnak vetik alá, továbbá erőszakos módszerekkel próbálják átalakítani politikai gondolkodásukat, hogy a Kínai Kommunista Párt (KKP) iránti hűségre kötelezzék őket.
A pekingi vezetés ezt tagadja, szerintük az ujgurokat valójában szakképző központokban képezik egyebek között a vallási szélsőségesség elleni harc céljából.
Az uniós diplomaták arról is beszámoltak, hogy a 27 EU-tagállam Észak-Koreával, Eritreával, Dél-Szudánnal, Líbiával és Oroszországgal szemben is kész további korlátozó intézkedéseket bevezetni a tavaly év végén elfogadott – emberi jogi jogsértések esetén alkalmazandó – általános szankciórendszer keretében. Belső források szerint az Oroszország elleni új szankciók a Csecsenföldön elkövetett visszaélések felelőseit fogják célozni. Írta az mti 2021 03 17-én

2019-ben jöttek az első hírek, miszerint a kínaiak egy applikációt telepítenek minden ujgur nemzetiségű, kínai állampolgár mobiljára Hszincsiang tartományban. A Human Rights Watch (HRW) nevű emberi jogi szervezet adta hírül, hogy az applikációt visszafejtették és így pedig kiderült, hogy pontosan milyen adatokat gyűjt az állam az ujgurokról. Az olyan alapvető adatok, mint a név, magasság vagy vércsoport természetesen itt sem hiányoznak, de olyasmit is megfigyelnek a hatóságok, mint hogy az illető használ-e virtuális magánhálózatot bizonyos alkalmazások – mint például a WhatsApp, a Signal vagy a Telegram – elérésére, hogy el szokta-e hagyni az otthonát egy hátsó ajtón át, vagy hogy elment-e mekkai zarándoklatra az állam tudta nélkül. A rázósabb témák alapján egyébként összesen 36 féle embertípust különböztetnek meg…

A rendszer az adatokat egyfelől a járőröző és a különféle ellenőrző pontokon üldögélő rendőrök kézzel beírt infóiból, másrészt pedig a mindenfelé kitelepített kamerák képeiből rakja össze. A szervezet egyik szakértője, Maya Wang elmondta, hogy az IJOP a világ egyik legtolakodóbb megfigyelőrendszere, ami amellett, hogy gyakorlatilag mindenhol gyűjti az adatokat, azonnal jelez is a hatóságoknak, ha valakit kellően gyanúsnak talál.

Az egésznek talán csak az veszi el az élét, hogy az alkalmazás nem kifejezetten modern, az adatok bevitele és a jelzési rendszer is elég körülményes, ami azt jelenti, hogy rengeteg emberre van szükség a működtetéséhez. Ennek ellenére rendkívül hatékonyan működik, tömegesen tűnnek el az emberek Hszincsiangban, emellett pedig a muszlim kultúrát és építményeket is aktívan üldözik a kínai hatóságok.

Kína egyébként ezen a tartományon kívül is tele van kamerákkal, az országban jelenleg 170 millió van belőlük, 2020-ig pedig további 400 milliót terveznek felszerelni, hogy létrehozzák a világ legnagyobb kamerás megfigyelőrendszerét. Emellett 2020-tól a társadalmi kreditrendszert is kötelezővé tennék, ami az emberek szokásai, viselkedése, társadalmi státusza és környezete alapján pontozná az embereket, ez pedig az egész életükre hatással lenne. Tette közzé az Index

2020. szeptember 19. Adta hírül a Szabad Európa:

A kínai Ujgur Autonóm Terület lakosságának több mint harmada megfordult a Peking által „szakképző központoknak” nevezett intézményekben – derült ki a kínai kormány jelentéséből. Független jelentések szerint ezek inkább hasonlítanak a szovjet gulághoz vagy a hortobágyi internáló táborokhoz.

A kínai Ujgur Autonóm Terület lakosságának több mint harmada megfordult a Peking által „szakképző központoknak” nevezett intézményekben – derült ki a kínai kormány által nyilvánosságra hozott jelentésből. Független jelentések szerint ezek a központok inkább hasonlítanak a szovjet gulághoz vagy a hortobágyi internáló táborokhoz, mint szakiskolákhoz.

Miután a nemzetközi közösségben egyre nagyobb figyelem irányul az északnyugat-kínai Hszincsiang tartományban élő, nagyrészt muszlim vallású ujgurok helyzetére, Peking a napokban egy fehér könyvvel igyekezett bizonyítani, hogy nem sérülnek a népcsoport jogai. A hivatalos magyarázat szerint a tartományban tapasztalható szegénység enyhítése érdekében hoztak létre szakképző központokat, ahol már több mint 7 és félmillióan megfordultak a régió 22 millió lakosából. Elemzők szerint azonban Peking indirekt módon azt ismerte el, hogy az ujgurok mintegy harmadát zárták átnevelő- és kényszermunkatáborokba.

Nem munkatábor, csak „szakképző központ”

A vita középpontjában az autonóm tartományban felállított táborok állnak, amelyek az elmúlt években, hatalmas titkolózás mellett működtek, és működnek ma is. Beszámolók szerint a táborok célja kizárólag az ujgur kisebbség átnevelése és a függetlenségi törekvések letörése, és olyasmik miatt is bebörtönöznek embereket, mint a hagyományos viselet hordása, a hiányos mandarin nyelvtudás vagy a rendszeres imádkozás. A közelmúltban, a titoktartás ellenére a táborokból a közelmúltban számos sokkoló felvétel kiszivárgott. Egy a BBC-n is bemutatott felvételen például bekötött szemű embereket kísérnek és térdeltetnek tábori őrök, és egy ujgur nő beszél arról, hogy a táborban a férfiakat kínozzák, a nőket kényszer-sterilizálják. Egy másik videón az egyik rab egy üres szobába bezárva, leláncolva ül, miközben kintről hangszórókból kínai állami propaganda visszhangzik arról, hogy Hszincsiang (ujgur nevén Kelet-Turkesztán) nem lehet független.

Több mint húsz emberi jogi csoport az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához eljuttatott nyílt levélben azt írta: a Hszincsiangban történtek kimerítik a népirtás fogalmát, ezért felszólították az ENSZ-t, hogy kezdeményezzen vizsgálatot az ügyben. Szerintük az internáló táborokban jelenleg is 1,8 millió embert tarthatnak fogva.

A kínai államtanács által kiadott dokumentum ezzel szemben azt állítja, hogy a tartományban csak a foglalkoztatottság megkönnyítése és az emberek jólétének biztosítása érdekében hoztak létre „szakképző centrumokat”, ahol a „foglalkoztatási és munkavédelmi intézkedések, illetve gyakorlat megfelelnek a nemzetközi munka- és emberi jogi szabványoknak.” A dokumentum szerint ezekben a központokban évente 1,3 millió ember kap képzést, vagyis 2014 és 2019 között 7,7 millió ember fordult meg az intézményekben, vagyis a tartomány lakosságának 35 százaléka. A dokumentumban ugyanakkor szerepel az is, hogy a tartomány szegénysége az ott élők „szélsőséges nézeteire” vezethető vissza, alapvetően tehát ezért volt szükség a táborok felállítására.

Nem meggyőző a magyarázat

Shih Chien Yu, a tajvani Qin Hua Egyetem szakértője a hongkongi Southern China Morning Postnak azt nyilatkozta: a fehér könyvvel Peking először ismerte el, mennyi embert integráltak az elmúlt években. Mint mondta, a hivatalos dokumentumban közölt adatok az „szakoktatáson” részt vevő emberek számáról csaknem teljesen megegyeznek a külföldi megfigyelők becsléseivel a börtöntáborokban fogva tartott emberek számával kapcsolatban.

„Nem tartom túl meggyőzőnek ezt a dokumentumot” – fogalmazott a szakértő. „Ez nem több, mint magyarázkodás az Egyesült Államoknak, hogy nem csináltak semmit, félreértés az egész. A legfontosabb kérdésekre, a muszlimellenes politikára viszont nem tér ki. Több mint egymillió embert küldtek politikai átnevelőtáborba, nehezen hihető, hogy őket mind csak azért táboroztattak, hogy könnyebben kapjanak munkát.” Hozzátette: a dokumentum nem tisztázza azt sem, hogy mit ért pontosan szakképzés alatt, és hogy az intézményekben alkalmaztak-e kényszermunkát.

Ahogy Shih Chien Yu is utalt rá, az ujgurokkal történtek a kínai-amerikai kapcsolatot is kiélezték. Három nappal a fehér könyv kiadása előtt az amerikai elnöki kabinet megtiltotta 5 kínai cég termékeinek behozatalát. A cégek többek között gyapotot és textilárukat, kozmetikumokat és számítógép-alkatrészeket is gyártottak Hszincsiangban, a gyanú szerint kényszermunka alkalmazásával. Washington emellett szankciókat vezetett be kínai állami tisztviselők ellen is, akiknek szerepe lehetett a jogsértésekben. 

Forrás: Szabadeurópa

Úgy tűnik, hogy az arcfelismerő és megfigyelő rendszert az 5g hálózatot is terjesztő Huawei cég fejlesztette ki a kínai kommunista állam számára…

A Huawei és a Megvii által fejlesztett szoftver a rendőrséget is értesítené, ha ujgur-muszlim arcot érzékel. Etnikai alapú arcfelismerő rendszert fejleszt a kínai kormány számára a Huawei és az egyik legnagyobb kínai mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozó vállalat, a Megvii. Az erre utaló 2018-as dokumentum kedden szivárgott ki, elsőként a Washington Post számolt be róla. A Huawei kameráin, és szerverein keresztül tesztelték a Megvii szoftverét, azt viszont mindkét cég tagadja, hogy a gyakorlatban is alkalmazták volna a rendszert.

„Az arcfelismerés törvényes használata Kína egyes részein hatékony a bűncselekmények megelőzésében. Kína nem tesz túl Amerika és Európa országain, az intézkedések pedig nem egy etnikai csoport ellen szólnak. Sőt, minden etnikai csoport támogatja őket, mert a közbiztonságot erősítik” – áll a kínai külügy közleményben.

Az IPVM, egy amerikai kutatócég egy egyszerű Google-kereséssel találta meg a dokumentumot, amit azóta levettek a Huawei oldaláról. A Huawei és a Megvii sem tagadta a dokumentum létezését, a Huawei pedig azt állítja, hogy a rendszer csak egy teszt volt, ami nem alkalmazható valós körülmények között.

„A Huawei csak általános jellegű termékeket szállít, egyedi algoritmusokat nem” – áll a közleményükben, és a Megvii is azt mondta, nem etnikai csoportok felismerésére fejlesztették ki a technológiát.

„Az ujgur-riasztórendszer egy újabb bizonyíték arra, hogy sok kiterjedt kínai megfigyelőrendszert fejlesztő cég mélyen elkötelezett az ujgurok elnyomásának irányába” – mondta John Honovich, az IPVM elnöke a CNBC-nek. Hozzátette: technikai szempontból nehézségekbe ütközik az etnikai alapú arcfelismerő rendszer.

 Írja a Neokhon

Ujgur férfi Kazahból

Az ujgurok mintegy tíz milliós népe túlnyomórészt Kína nyugati részén, Hszincsiang Ujgur Autonóm Tartományban él. Hazájukat egymás között Ujgurisztánnak, illetve Kelet-Turkesztánnak hívják. A húszmilliós Hszincsiang Kína legnagyobb területű tartománya; fővárosa Ürümcsi. Területén, amely 16-szor nagyobb Magyarországnál, 13 etnikum él, legnagyobb lélekszámban az ujgurok. Az ötven éve tartó erőszakos kínai betelepítések miatt arányuk 50 százalék alá csökkent.


Na de mi a helyzet a keresztényekkel Kínában? Keresztényüldözés?

A vallást a 20. század második felében irtották. Az ezredforduló után megváltozott a helyzet lassan, és a tízes évek végére a párt tagok egyharmada úgy véli összeegyeztetőnek tartja a kommunizmust a keresztény hittel. Sőt a fiatalok között – a tiltás miatt is – népszerű a keresztény vallás. 2004-ben a protestánsok a fegyelem lazulásáról számolhattak be, és felépítettek két új templomot. 2008-ra már egyes politikusok is megvallják hitüket, már keresztény hívőként és azt állítják, hogy a kereszténység hozzájárul a párt erkölcsi nimegújulásához.

  • 2011 május közepén a keresztény „földalatti szervezetek” a parlamenthez fordultak, hogy ismerjék el őket. A hivatalos egyház mellett 17 egyház működési engedélyt kértek, felülvizsgálatot az alkotmány szellemében és a vallásszabadságot védő jogszabályok meghozatalát. Az egyik ilyen sok korlátozást elszenvedett fővárosi egyházat Suvang egyháznak hívják.
  • 2011 júniusában és júliusában püspökszentelések történtek, a római pápa jóváhagyása nélkül. (A pápát ilyenkor köti az az Egyházi Törvénykönyv, amely kimondja hogy ilyen esetben a személy önmagát közösíti ki és az eset rombolja az egyházi egységet).
  • 2018-ban egyesek szerint az állapotok hasonlítanak a kulturális forradalom idejére, amikor minden igyekezete volt az államnak az ateizmus hirdetése. Szigorú szabályok az éneklésre is vonatkoznak. Ennek okát abban látják, hogy a keresztények száma jelentősen túlhaladta a kínai kommunista párt tagjainak számát. Mindemellett a kínai állam öt éves tervet hirdetett a vallást integrálni szeretné az úgy nevezett “kínai kifinomult kultúrába”, amely – a tajvani Beatrice nővér szerint, aki egyben Vatikáni szakértő is – egy sinizációs megaprogram (2018 – 2022) amit ha hitelesen szeretnének véghez vinni minden részletében talán száz év sem lenne elég, nem szólva arról hogy a kínai kifinomult kultúra meghatározása is nehézségekbe ütközik, .  A kereszténység pedig teológiai csonkolásra ítélve alárendelve jelenne meg, melyek elhatározásában központi szerep jut az állam által támogatott püspököknek. Egy amerikai nagykövet Hong Kongban kijelenti Kína vallásháborúban van. Mások véleménye szerint pozitívan kell értelmezni a sinizációt, egy lehetőségnek, hogy a kereszténység egy bizonyos szinten bevonul az állami szférába, amely a korai missziók célja volt.

2012 óta Hszi Csin-ping elnök új törvényt fogadtatott el, mely szerint az összes egyházat állami ellenőrzés alá kell vonni, mivel azok esetén tartani lehet a nyugati befolyástól és a hűtlenségtől. Aki Krisztust a kínai állam fölé helyezi, számíthat arra, hogy eltávolítják, esetleg börtönbe kerül.

Az új törvény megtiltja a részvételt külföldi vallási továbbképzésen és konferencián, vallási tevékenységet az iskolában, és vallási szolgáltatásokat az interneten. A keresztény vallásgyakorlás minden lehetséges módjába beleszól a kormány 2018-ra, igyekszik megfojtani a kereszténységet, templomot rombol le, biblia-eladást korlátoz, az állam megtilltotta kiskorúaknak, hogy részt vegyenek istentiszteleteken, nem lehet nyilvánosan énekelni, még a Mikulás-sapkákat is betiltották. Mindezek a föld alatti keresztényekre vonatkoznak elsősorban, akiket az állam nem ismer el. forrás: wikipedia

 

 

Via
MTIINDEXSzabad EurópaNeokhonWikipedia
Címkék
Back to top button
Close
Close