403-blogKülföldi hírek

Cserben hagyott szélsőjobboldal? A Proud Boys üzent Trump-nak.

A tavalyi elnökválasztás után a szélsőjobboldali Proud Boys csoport még teljes lojalitását fejezte ki Donald Trump elnökkel szemben. A Telegram üzenetküldő alkalmazás privát csatornájának november 8-i bejegyzésében a csoport felszólította a híveit, hogy vegyenek részt a választások elleni tüntetéseken, amelyek szerintük csalárd módon loptak el Trumptól. “Üdvözlet Trump császár” – írták a Proud Boys nevében.

Azonban valami megváltozott és úgy tűnik, hogy a Trump nem igazán viszonozta cselekedeteivel az elvárt lojalitást a csoport felé. Erre a hétre megváltozott a csoport hozzáállása a Trumphoz. “Trump totális kudarcként fog elbukni” – mondta a Proud Boys ugyanazon a Telegram csatornán hétfőn.

Miután Trump szerdán távozott a Fehér Házból, a Büszke Fiúk, akik egykor leghűségesebb támogatói közé tartoztak, egyre jobban eltávolodtak tőle. A The New York Times által áttekintett üzenetek szerint, több tucat beszélgetés olvasható olyan közösségi oldalakon, mint például a Gab és a Telegram, melyek szerint a csoport tagjai Trumpot többek között „kisstílű szélhámosnak” -nak és „rendkívül gyengének” nevezték. Arra is felszólították a támogatókat, hogy hagyják abba a Trump, vagy a Republikánus Párt érdekében tartott demonstrációkat és tüntetéseket. 

Enrique Tarrio vezetésével a Proud Boys sok ezer tagja olyan hevesen rajongott a Trumpért, hogy miután tavaly egy elnöki felszólalásban azt mondta nekik, hogy „álljanak ellen és álljanak ki”. Január 6-án a Proud Boys néhány tagja megrohamozta az amerikai Capitoliumot.

Azóta forrongott az elégedetlenség Trumppal szemben mióta a kijelentéseiben elítélte az erőszakot. A közösségi médiában a Proud Boys résztvevői panaszkodtak a hivatalának elhagyására irányuló hajlandóságára és azt mondták, hogy a Capitolium ostromának az elutasítása árulás volt. A Facebookról és a Twitterről leválasztott Trump pedig nem tudott velük közvetlenül beszélni, hogy aggodalmaikat csillapítsa, vagy esetleg új érveket hangoztasson. Haragjuk Trump iránt csak fokozódott, miután nem tett semmit a csoport azon tagjainak érdekében, akik jogi lépésekkel néznek szembe a capitoliumi erőszak miatt. Szerdán Floridában letartóztattak egy Proud Boys vezetőt, a 37 éves Joseph Biggst, akit törvénytelen behatolással és a zavargás keltéssel, hivatalos eljárás akadályozásával vádoltak meg. A csoport legalább négy másik tagja ellen szintén vádat emelnek a támadás miatt.

De a múlt héten megszólalt Nicholas Fuentes is, aki az America First vezetője, Telegram csatornáján azt írta, hogy Trump válasza a Capitolium elfoglalására „nagyon gyenge és petyhüdt”, és hozzátette: „Nem ugyanaz a srác, aki 2015-ben volt.”

A Proud Boys haragja nem csillapodott, tegnap a Telegram csoportjuk üdvözölte Joe Biden elnököt hivatalában. “Legalább a beérkező adminisztráció őszintén szól szándékairól” – írta a csoport. Ezzel is nyilvánvalón jelezték a Trumpnak az eltávolodásukat.

Kovler (a szélsőjobboldlat tanulmányozó politikai kutató és tanácsadó) szerint a kinyilatkozások azt mutatják, hogy a Trump körül összefogott csoportok most próbálják kitalálni a jövőbeli irányukat. Azzal, hogy elvesztette a Twitteren és a Facebookon való interaktivitását – Trump innentől kevésbé hasznos már a szélsőjobboldali csoportok számára is, akik azonban számítottak rá, hogy országos színtéren népszerűsítik őket…

Amikor Trump jogi erőfeszítései kudarcot vallottak a választási eredmények megtámadásával kapcsolatban, a Proud Boys felszólította a közösségi médián keresztül, hogy használja fel az elnöki jogait a hivatalában maradásához. Néhányan arra szólították fel, hogy hirdessen ki a hadi állapotot, vagy vegye át erőszakkal az irányítást. December utolsó két hetében tiltakozásukban és a közösségi médiában arra buzdították Trumpot, hogy „lépje át a Rubicont”.

Aztán januárban a capitolium ostroma után több embert is letartóztattak.

Trumptól – aki korábban azt mondta támogatóinak, hogy „sokkal keményebben küzdjenek” a „rossz emberek” ellen – a Proud Boys tagjai elvárták volna a közösségi média üzenetei lapján, hogy a tömeg irányítója lesz majd. Ehelyett Trump inkább behátrált és elhatárolódott a megjegyzéseitől, és január 8-án közzétette az erőszakot elítélő videóját is. A csalódás azonnal érezhető volt. Az egyik Proud Boys Telegram csatorna ezt tette közzé: „Valóban fontos mindannyiunk számára látni, hogy Trump mennyire árulta el támogatóit a héten. Mi nacionalisták vagyunk első sorban és mindig. Trump csak férfi volt, és mint a végén kiderült, rendkívül gyenge. ”  

A bejegyzés eddigi rész a NyTimes cikke alapján készült.

A szélsőjobboldali csoport üzeneteire nem reagált a Trump oldaláról eddig senki sem.


Kié a harminc ezüst?

Különvélemény: Az, hogy mi az igazság? A Trumpon keresztül akarták megdönteni az amerikai demokráciát szélsőséges csoportok, vagy éppen a Trump használta őket fel a saját céljaira, majd dobta a barátságot, mikor vállalhatatlan lett számára helyzet? – nagyon nehéz eldönteni… Talán ez is és az is a pakliban van…

Via
NyTimes
Címkék
Back to top button
Close
Close