403-blogGazdaság

Olvadni látszik a jég Budapest és Brüsszel között? Leyen is keresi a megoldást? – Spiegel

Lehet, hogy mégis kapunk pénzt, enyhülni látszik a jeges hangulat…

Der Spiegel cikke:

Varga Judit igazságügy-miniszter sok kezet fogott meg Brüsszelben az elmúlt napokban. A jobboldali konzervatív Fidesz politikusa a cseh Věra Jourová alelnökkel, Didier Reynders igazságügyi biztossal és Johannes Hahn költségvetési biztossal találkozott. A magyar autokrata Orbán Viktor bizalmasa ezután „konstruktív párbeszédről” írt a Twitteren – sőt, a jelek szerint hirtelen felolvadhat a korábban fagyos kapcsolat Budapest és Brüsszel között. “Nem állítjuk le az eljárást” – mondja a bizottság. – De mi sem fogunk ragaszkodni a kiindulási helyzetünkhöz.

remény a változásban
Ez meglepően enyhe hangvétel egy olyan hatóságtól, amely alig néhány hete súlyos szankciókkal fenyegette meg Orbánt. Magyarországon “rendszerszintű képtelenség” van a “közbeszerzésre” és az “összeférhetetlenség elkerülésére” a vonatkozó európai szabályok alkalmazására – jelentette ki Hahn uniós biztos július közepén. Szóba került egy átfogó „korrupciós kockázat” veszélye.

Ha a sérelmeket nem orvosolják, a Bizottságnak a források jelentős részét ki kellene vonnia Magyarországról – áll a budapesti kormányhoz intézett levélben. Az úgynevezett kohéziós alap több programjából a pénz 70 százalékát. Ráadásul az Orbán és klikkje befolyásának tulajdonítható közalapítványokhoz nem folyhatnak több uniós források. Szakértők becslése szerint a megszorítások a következő néhány évben magas, milliárdos nagyságrendű (euro) összeget tesznek majd ki.

Most már kérdéses, hogy idáig eljut-e az eljárás. A levél a bizottság szerint “beindította a dolgokat Budapesten”. Az Orbán-kormány, amely eddig visszautasított minden kritikát a jogállamiság megértésével kapcsolatban, a napokban jelezte, hajlandó változtatni. A kormány már új független számvevőszéket hozott létre az uniós források számára, és új szabályokat fogadott el a közbeszerzési szerződések odaítélésére. Egy hónapon belül több mint száz javaslatot küldött Budapest Brüsszelnek – állította Varga. A csomag foglalkozik „a Bizottság minden aggályával”.

Vannak ellenzők is.
A képviselők „lusta kompromisszumra” figyelmeztetnek. Az EU Parlamentben ezzel szemben sokan nagy szkepticizmussal tekintenek a magyarországi jogállamiságról való alkudozásra. „Az Európai Bizottság nem hagyhatja magát elvakítani a hamis reformoktól” – figyelmeztet Daniel Freund, a zöld költségvetés szakértője. „Orbán olyan javaslatokat tesz, amelyek további uniós forrásokat biztosítanak számára anélkül, hogy valóban véget vetne barátai és családtagjai szisztematikus korrupciójának.” Ha az EU Bizottság következetes lett volna, eleve több forrást kellett volna elkülönítenie. Az EP-képviselő szerint, ráadásul Brüsszelnek nem szabad visszatartania a korábbi évek illegálisan felhasznált pénzeinek visszakövetelésétől.

A tárgyalások a következő hetekben Brüsszelben folytatódnak. A Bizottságnak szeptember 21-ig kell döntenie arról, hogy folytatja-e a Magyarország elleni eljárást, és ha igen, mennyi pénzt zár el. Ezt követően javaslatát a tagállamok tanácsa elé kell terjesztenie. Nem valószínű, hogy az EU befejezi az Orbán elleni jogállami eljárást, de nem is teljesen lehetetlen.

Via
Spiegel
Back to top button
Close
Close