403-blogKörnyezetKülföldi hírekTudomány

3D nyomtató készíti a mesterséges “midikloriánokat”

3D nyomtató készíti azokat a nanorobotokat, melyek akár a véráramba kerülve is elláthatják feladatukat, kiváló alkalmazási területe lehet az orvoslásnak.

A Kaliforniai Egyetem által alkalmazott innovatív 3D nyomtató technológiával kifejlesztettek egy többcélú hal alakú mikrorobotot (úgynevezett microfish -t), a mikrohalak képesek hatékonyan úszni a folyadékokban, kémiai meghajtással (hidrogén-peroxid) és mágneses szabályozással láttak el őket.

A szintetikus halak elindíthatják az intelligens nanorobotok új generációjának fejlesztését, a tesztelt mikrorobot már most képes felismerni bizonyos toxinokat azokat semlegesíteni is képes, de lehetséges alkalmazni őket a sebészetben is, használhatóak lesznek akár gyógyszer adagolásra is, állítják a kutatók.

A halak farkában lévő platina nanorészecskék reakcióba lépnek a hidrogén-peroxiddal, így hajtják előre a robotot, amit a fejbe nyomtatott vasoxiddal és mágnesekkel irányítanak. Mindössze 120 mikron hosszú, 30 mikron széles robotokról beszélünk, tehát az emberi haj vastagságánál apróbb gépek ezek. A fejlesztések során várhatóan a mikrorobotok sokkal bonyolultabb szerkezetek lesznek majd, további technológiákat szeretnének bevezetni a meghajtásukra, mint például a “microjet motorok”, “microdrillers” és a “microrockets”.

A prototípusok polidiacetilén részecskékkel készültek, hogy például a méhek mérgében is megtalálható toxinokat elfoghassák. A mikrohalak vörösen izzottak, ahogy a PDA részecskék kötést alakítottak ki a toxinnal.

“Egy másik izgalmas lehetőséget is felfedeztünk, a robotok magukban hordozhatnak gyógyszeradagolót is ” közölte Li Jinxing

A μCOP Shaochen Chen, az egyetem kutató professzorának érdeme. Legfontosabb eleme a digitális mikrotükrös chip, ami mintegy kétmillió apró tükröt jelent. Ezek mindegyike külön-külön vezérelhető, hogy úgy törjék az UV fényt, ahogy az a nyomtatáshoz szükséges. Természetesen nem FDM alapú nyomtatóról van szó, hanem fényérzékeny alapanyagot szilárdít meg rétegről rétegre. A digitális technológia előnye, hogy bármikor szabadon módosíthatnak a formán.

„A kísérletek azt mutatják, hogy a mikrohal egyszerre képes kezelni a méregtelenítési rendszert és közben felismerni a toxinokat is. Nem muszáj egyszerű halnak lennie, más biológiai formákkal is kísérletezünk majd. Cápák, ráják, vagy akár madarak is szóba kerülhetnek” – írja a tanulmányban a projekt egyik kitalálója, a jelenleg Ph.D. hallgató Wei Zhu.

Via
WashingtonPost
Címkék
Back to top button
Close
Close