403-blog

“Ki rettegést kelt másokban, maga is örök félelemeben él” ~ Claudius Claudianus

Egy orosz disszidens rávilágít Putyin-paranoiára és titkos vonathálózatára.

Egy magas rangú orosz biztonsági tiszt, aki tavaly disszidált, ritka betekintést engedett Vlagyimir Putyin paranoiás életmódjába , megerősítve egy titkos vonathálózat, a különböző városokban található azonos irodák, a szigorú személyes karantén és a fokozódó biztonsági protokollok részleteit.

Gleb Karakulov, aki a Szövetségi Védelmi Szolgálat (FSO) kapitányaként szolgált Oroszország legmagasabb rangú tisztviselőinek védelmével megbízott nagyhatalmú testületben, azt mondta, hogy a feladatuk az volt, hogy elfedjék az orosz elnök hollétét, akit “kórosan félti az életéért”.

A 36 éves férfi azt mondta, hogy a vonatot azért használták, mert “semmilyen információforráson keresztül nem nyomon követhető, tehát lopakodási céllal alkalmazzák.”

A Proekt orosz nyomozóiroda korábban beszámolt egy vonat létezéséről és egy titkos vasúthálózatról, amely párhuzamos vonalakat és állomásokat foglal magában Putyin rezidenciája közelében a moszkvai Novo-Ogarjovóban, valamint Bocharov Ruchei rezidenciája közelében, a fekete-tengeri Szocsiban. A páncélvonat úgy néz ki, mint egy rendes orosz vasúti vonat, csak négy kocsitengely helyett hat, egy mozdony helyett több is van, a tetőn pedig speciális felszerelések vannak elhelyezve.  

A The Guardian áttekintette a Dossier Center, a száműzött orosz milliárdos, Mihail Hodorkovszkij által alapított politikai információs szervezet Karakulovnak adott interjúját, és megerősítette a vezető orosz kommunikációs mérnök “megbízólevelét”, aki sokat utazott Putyinnal, és segített közvetíteni legtitkosabb üzenetit.

Karakulov tagja volt az Elnöki Kommunikációs Igazgatóság “terepcsapatának”, amely titkosítja a magas rangú orosz tisztviselők üzeneteit, és becslései szerint több mint 180 utazáson vett részt vezető tisztségviselőkkel. Úgy tűnik, ő a legmagasabb rangú hírszerzési tisztviselő, aki az orosz ukrajnai háború kezdete óta disszidált Oroszországból.

Az interjúban Karakulov “háborús bűnösnek” nevezte Putyint, és azt mondta tiszttársainak, hogy álljanak ki az orosz nyilvánosság elé és publikálják az előlük elrejtett információkat. 

“Elnökünk elvesztette a kapcsolatot a világgal” – mondta. “Az elmúlt pár évben egy információs gubóban él, ideje nagy részét rezidenciáiban tölti, amelyeket a média nagyon is találóan csak bunkereknek nevez. Kórosan félti az életét. Karanténok áthatolhatatlan gátji és információs vákumm veszi körül. Csak a saját élete, valamint a családja és a barátai élete értékeli.” 

Karakulov egy virtuális államot írt le az államban, amelyben tűzoltók, élelmiszer-tesztelők és más mérnökök is részt vesznek, akik Putyinnal utaznak külföldi útjain, így ritka első kézből származó betekintést nyújtva az orosz elnök paranoiájába és védett életmódjába.Főnöknek hívják, feltétel nélkül imádják, és mindig csak magasztaló kifejezésekkel beszélnek róla” – mondta. 

Karakulov azt is leírta, hogy egy 2022 októberében tett látogatása során titkos kommunikációt kezdeményezett Putyinnal repülőgépeken, helikoptereken, fényűző jachtokon, sőt a kazahsztáni orosz nagykövetség bomba-menhelyén is, amikor is Karakulov végül Törökországba menekült, onnan pedig egy ismeretlen nyugati országba.

Megerősítette, hogy Putyin nagymértékben támaszkodik a biztonsági szolgálatai által közölt információkra. Putyin nem használt mobiltelefont és internetet – mondta Karakulov –, és még informatikai szakembert sem vitt magával a külföldi útjaira. “Csak a legszűkebb köréből kap információt, ami azt jelenti, hogy információs vákuumban él” – mondta.

Karakulov elmondta, hogy Putyin ugyanolyan irodákat használt Szentpéterváron, Szocsiban és Novo-Ogarjovóban, a titkosszolgálatok pedig sokszor csali repülőgépekkel próbálnak úgy tenni, mintha távozna. “Ez a trükk elsősorban a külföldi hírszerzés összezavarására, másodszor pedig az életére ellen készülő merényletek megakadályozására szolgál” – mondta.

Rettegett a vírustól:

Azt mondta, Putyin viselkedése és életmódja jelentősen megváltozott a koronavírus-járvány 2020-as kitörése óta, ekkor az elnök lemondta a legtöbb utazását és nyilvános szerepléstől is visszavonult. “Elzárkózott a világtól” – mondta Karakulov. “A valóságról alkotott képe pedig eltorzult.”

Míg a szigorú karanténrendszer felpörgette a pletykákat, miszerint Putyin súlyos beteg lehet, és aggódik a koronavírus okozta szövődmények miatt, Karakulov azt mondta, nem látta jeleket annak, hogy Putyin rossz egészségi állapotban lenne.

…Ha, ha! mi zúg?… mi éji dal
London utcáin ez?
Felköttetem a lord-majort,
Ha bosszant bármi nesz!

Áll néma csend; légy szárnya bent,
Se künn, nem hallatik:
“Fejére szól, ki szót emel!
Király nem alhatik.”

Ha, ha! elő síp, dob, zene!
Harsogjon harsona:
Fülembe zúgja átkait
A velszi lakoma…

De túl zenén, túl síp-dobon,
Riadó kürtön át:
Ötszáz énekli hangosan
A vértanúk dalát.

Arany János: A WALESI BÁRDOK – részlet

 

A hatalom legalább annyira áthuzalozza az agyat, mint bármelyik drog, és ha az idegtudományok felől közelítünk a mostani eseményekhez, akkor nem nehéz arra a következtetésre jutni, hogy Vlagyimir Putyin veszélyes mentális állapotba került. Egy diktátor lélektana robbanásveszélyes elegyet alkot, legyen szó a kiválasztottság érzéséről, a nagyra nőtt egóval járó sebezhetőségről, vagy épp arról a kockázatról, amikor egy vezető nem képes megkülönböztetni a saját és az országa érdekeit.

“Kérem Önt, Elnök úr, hogy álljon meg, amíg nem késő! Ne engedje ki a palackból a korlátlan hatalom szellemét, amely több mint hetven éven át pusztította országunkat. Nem fog tudni megbirkózni vele. El fogja pusztítani az országot is és Önt is.”

Ezt a kérést (könyörgést?) Borisz Berezovszkij még 2000 szeptemberében fogalmazta meg az akkor még a tulajdonában lévő Kommerszant című lapban egy nyílt levélben. A királycsináló Berezovszkij, akinek nem elhanyagolható szerepe volt abban, hogy Putyint elnökké emelte a rendszer, bő két évtizeddel ezelőtt még csak az ORT tévécsatorna sorsa miatt aggódott a levelében.

A mondatai azonban 22 évvel később kísértetiesen rezonálnak a valóságra.

HVg.hu 2022

Via
GuardiansHVG
Back to top button
Close
Close