403-blogKülföldi hírek

Így tudja megnézni a térképen, hogy mennyi migráns áll a határon.

Törökország megnyitotta a határt Görögország felé – azzal vádolja az EU-t, hogy nem fizetett elég pénzt a migrációs válság elkerülése érdekében a Törökországban táboroztatott menekültek ellátására.

Könnygázt is bevetett a görög határőrség a hétvégén, hogy visszariasszon ötszáz, Törökországból megindult menedékkérőt, miután Recep Tayyip Erdoğan török elnök múlt hét végén bejelentette: nem tartóztatja fel tovább a menekülteket. Vasárnap 17 illegális határátlépőt a görög bíróság 3 és fél év börtönre ítélt, korábban ilyen gyorsan hozott, ennyire komoly büntetés nem volt elképzelhető. Görögország újabb katonai erőket csoportosított a török határhoz és felfüggeszti egy hónapra a menedékkérelmek elbírálását – írta a New York Times.

„HA MARADNI AKARNAK, MARADHATNAK, HA MENNI AKARNAK, ELMEHETNEK. CSAK ANNYIBAN VÁLTOZTATTUNK MENEKÜLTPOLITIKÁNKON, HOGY NEM AKADÁLYOZZUK TÁVOZÁSUKAT.”  Mondta a török kormány szóvivője.

Hogy mennyi ember várakozik a határnál és mennyi indult el, azt nehéz megállapítani, ugyanis a török és a görög fél más-más információkat adott közzé. A török kormány szóvivője, Fahrettin Altun még csak szavakban sem akarja nyugtatni az EU-t: állítása szerint az utóbbi néhány napban 80 888 menekült lépett ki Törökország felől és ez a szám tovább növekedhet. Ez a meglepően pontos szám jóval magasabb, mint amiről a görög határokon beszámoltak – így most az a furcsa helyzet állt elő, hogy a török fél akár nagyobb számot is mondott, mint amennyi egyelőre valóban útnak indult, a görögök pedig emiatt dezinformációval vádolják a törököket.  Írja az index.hu

A mobiltelefonokat szkenneli a google folyamatosan így ha az útvonaltervező menüre klikkel, akkor láthatja, hogy hol van torlódás a határ mentén – a tömegesen nem mozgó mobilkészülékeket pirossal jelzik a térképen. Persze ez csak a közutakra vonatkozik, a “pampákon” átkelők nem látszanak a térképen.

Kurz: Erdogan viselkedése támadás az EU és Görögország ellen (MTI)

Noll Katalin, az MTI tudósítója jelenti:
Bécs, 2020. március 3., kedd (MTI) – Recep Tayyip Erdogan török elnök viselkedése támadás az EU és Görögország ellen – jelentette ki Sebastian Kurz konzervatív osztrák kancellár kedden, azt követően, hogy munkamegbeszélést folytatott Werner Kogler zöldpárti alkancellárral és Karl Nehammer belügyminiszterrel.

A kancellár szerint a török hatóságok az emberek egy részét hamis ígéretekkel autóbuszokon szállították a török-görög határhoz, hogy ily módon zsarolják az EU-t. Úgy vélekedett: Törökország felelős a szíriai Idlíbben kialakult drámai helyzet miatt, a görögországi, illetve a görög határnál kialakult helyzet miatt, mivel “szándékosan visszaéltek emberek helyzetével”, 13 ezer embert ösztönöztek arra, hogy keljenek útra az EU irányába. A történteket “a lehető leghatározottabban el kell ítélni”, ez nem más, mint “emberek szenvedésével való játszadozás, az Európai Unió megzsarolása” – tette hozzá. Sebastian Kurz arról is beszélt: korábban valamennyien egyetértettek abban, hogy a belső határok nélküli Európa csak akkor működőképes, ha léteznek a külső határok. Hangsúlyozta: “ha engedünk a török nyomásnak, ha Erdogan kerül ki győztesen a helyzetből – aki arról dönt, hogy tízezrek özönlenek-e az Európai Unióba – akkor százezrek követik őket, és a belső határok nélküli Európa hamarosan már csak történelem lesz”. Werner Kogler a török elnök rosszindulatú provokációjáról beszélt. Az alkancellár, aki egyben a Zöldek elnöke, hangsúlyozta: személyes véleménye, hogy Ausztriának be kellene fogadnia a nőket és a gyermekeket, ugyanakkor — mint fogalmazott -, “nem esik le a korona a fejéről”, ha a többség ezt nem támogatja. Karl Nehammer néppárti belügyminiszter ezzel szemben úgy vélekedett, hogy Ausztriát 2015 óta jelentősen megterheli a migrációs és a menekültkérdés, így problémát jelent egyebek mellett a migránsok munkaerőpiaci integrálása. Hozzátette: a nők és a gyermekek esetleges befogadását követően a családtagok érkezésével is számolni kellene. A belügyminiszter az Európai Unióba, azon belül az Ausztriába útra kelni szándékozó migránsoknak azt üzente: “nem fogjuk felvenni őket, semmi értelme elindulni”. A kormánytagok egyetértettek abban, hogy nem szabad engedni a zsarolásnak. A török elnök “emberhez méltatlan módon” visszaél a migránsok helyzetével. Azok ugyanakkor, akiket a határhoz szállítottak, már régóta Törökországban tartózkodtak, és nem a közelmúltban érkeztek a szíriai háborús régióból.
Törökország múlt pénteken jelentette be, hogy többé nem állja útját az Európába igyekvő migránsoknak. Ankara 2016-ban még olyan megállapodást között az Európai Unióval, amelynek értelmében a török hatóságok igyekeznek megakadályozni a menedékkérők távozását az unió felé, cserébe Törökország 6 milliárd euró (2010 milliárd forint) támogatást kap az EU-tól a területén tartózkodó menekültek ellátására.
Törökországban jelenleg több mint 3,5 millió szíriai migráns él, és sokan menekültek ide Ázsia más részeiből, valamint Afrikából.

Erdogan: a Nyugat is ki fogja venni a részét a migráció jelentette teherből (MTI)
A Nyugat is ki fogja venni a részét a migráció jelentette teherből – szögezte le Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában civil szervezetek képviselői előtt.

Beszédében Erdogan úgy fogalmazott: “hónapokkal ezelőtt megmondtam, hogy ha a Nyugat nem veszi ki a részét e teherből, megnyitjuk a kapukat”.
“Ezek nem vették komolyan a dolgot, és úgy gondolták, blöffölök, aztán amikor megnyíltak a kapuk, egymás után kezdtek el jönni a telefonhívások, hogy zárjuk be” – mutatott rá a török elnök, hozzátéve: “mi pedig megmondtuk, hogy a téma le van zárva, a kapuk már nyitva állnak, és most ti is ki fogjátok venni a részeteket ebből a dologból”.
Erdogan a török-görög határra érkező migránstömegekre utalva jelezte: “a tegnapi nappal a számok nagymértékben növekedtek és csak nőnek tovább”.
Jelezte: hétfő este Bojko Boriszov bolgár miniszterelnököt fogadja, később pedig telefonon beszél Angela Merkel német kancellárral.
Erdogan nem sokkal ezt követően a török kormánypárt egyik ankarai rendezvényén szólalt fel, ahol kijelentette: véget ért az a korszak, amelyben Törökország egyoldalúan tett áldozatokat a menekültekért.
“Amióta megnyitottuk határainkat, százezrek keltek útra Európa felé, de ez a szám hamarosan már csak milliós nagyságrendekben lesz kifejezhető” – hangoztatta a török államfő.
Ankarai illetékesek a múlt héten közölték: Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy feltartóztassa a menekülteket, és megnyitotta a határokat az Európa felé igyekvők előtt.
Süleyman Soylu török belügyminiszter vasárnap a Twitteren azt állította, hogy este 19 óra 40 percig 100 577 migráns hagyta el az országot az Európai Unióval határos török Edirne tartományon keresztül. Ezt a görög és a bolgár hatóságok is cáfolják, miután mindkét ország megerősítette keleti határa védelmét.
A görög rendőrség szerint péntek óta több mint 15 500 illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg, de például Kraszimir Karakacsanov bolgár védelmi miniszter vasárnap egyenesen úgy nyilatkozott, hogy az országba egyetlen migráns sem érkezett, és a határon nyugodt a helyzet.
A magánkézben lévő Ihlas török hírügynökség hétfőn már az időjárás-előrejelzést is úgy vezette fel, hogy a várható időnek örülhetnek a menekültek.

Szíria – Kreml: Erdogant csütörtökre várják Moszkvába (MTI)

Csütörtökön találkozik az orosz fővárosban Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök – közölte a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában.

Dmitrij Peszkov újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Moszkva továbbra is elkötelezettje a két fél között Szocsiban elért megállapodásnak, síkraszáll Szíria területi épsége mellett és támogatja Damaszkuszt az ENSZ Biztonsági Tanácsa által terroristának minősített csoportok elleni harcában, valamint “nagy jelentőséget tulajdonít a török partnerekkel való együttműködésnek”.
Mint mondta, az orosz álláspont a küszöbönálló tárgyalásokon “abszolút következetes és változatlan lesz”, és nem fog eltérni attól, amit Putyin, valamint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, valamint a török féllel az elmúlt napokban egyeztető külügyi és védelmi minisztériumi bizottság képviselt.
Peszkov elmondta, hogy orosz katonai szakértők elemzik és értékelik a szíriai Idlíb tartományban kialakult harctéri helyzetet.
“Szíriai csoportosulásunk katonáinak tegnapi bejelentéséből indulunk ki, miszerint nem lehet szavatolni az Idlíb feletti repülés biztonságát” – hangoztatta.
Oleg Zsuravljov ellentengernagy, a szíriai feleket békéltetéséért felelős orosz katonai központ parancsnoka vasárnap kijelentette, hogy Oroszország nem tudja többé szavatolni a török harci repülőgépek biztonságát Szíriában, miután a damaszkuszi vezetés bejelentette, hogy lezárja a légteret az északnyugati Idlíb tartomány felett.
Peszkov emlékeztett arra, hogy az orosz és a török katonák folyamatos kapcsolatban állnak egymással.
Idlíb és környéke évek óta a felkelők utolsó bástyájának számít Szíriában. A térséget a korábban az an-Núszra Front elnevezést használó Haját Tahrír as-Sám ernyőszervezet dzsihadistái, illetve a török támogatást élvező, mérsékeltnek mondott lázadócsoportok tartják ellenőrzésük alatt. A szíriai kormányerők tavaly áprilisban indítottak offenzívát az északnyugati országrész ellen orosz támogatással, előrenyomulásuk december közepén vett új lendületet. Időközben a szíriai kormánycsapatok közvetlenül a török hadsereggel is összecsaptak, a harcok legkevesebb 50 török katona életét követelték, ami még inkább kiélezte az Ankara és Damaszkusz közötti amúgy is ellenséges viszonyt.
Hétfői sajtójelentések szerint a szíriai kormányerőknek a libanoni Hezbollah síita milícia támogatásával sikerült ismét visszafoglalniuk az Damaszkusz és az Aleppó közötti autópálya mentén fekvő Szarákib várost. A szíriai parancsnokság orosz fegyverzettel felszerelt erősítést küldött Idlíbbe.

 

Via
MTIIndex
Címkék
Back to top button
Close
Close