403-blogKörnyezetTudomány

Mit kell tudni a koronavírusról? Pár mondatban néhány egyszerű tény.

Vajon milyen mértékben van eltúlozva a világon a pánik? Azt gondolom, hogy ami egyik oldalról pánikkeltésnek tűnik, az a másik oldalról elővigyázatosságnak. A WHO jelentéseit érdemes figyelni és azzal szinkronban kell mindenkinek eldönteni, hogy milyen “éles” a helyzet. A vírussal kapcsolatos információkat  mindenképpen próbáljuk meg a lehető legautentikusabb forrásból beszerezni. Ne blogokból tájékozódjunk, ha kisebb híroldalakról szerzünk információt akkor mindig ellenőrizzük  a hivatkozást ami alapján a bejegyzés történt – ne legyünk lusták ráklikkelni. A pánik személyenként és kultúránként, régiónként akár nemzetenként is változó mértékben alakulhat ki és arra választ adni, hogy ennek mértéke mennyire túlzás a valós helyzethez képest, nagyon nehéz.

Világszintű járványveszélyről beszélünk? Igen. A WHO Január 30-án nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzet – et (angolul – PEHICPublic Health Emergency of International Concern) hirdetett ki a biztonsági tanács kezdeményezésére, itt olvashatod el a hivatalos közleményt a WHO weboldalán.

Mennyire veszélyeztetett Magyarország? Magyarországon minden intézkedést megtettek a vírusfertőzések esetleges terjedésének a visszaszorítására. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), a Nemzeti Népegészségügyi Központ (Országos Tisztifőorvos), az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Országos Mentőszolgálat, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság részvételével felállítottak egy operatív törzset és megegyeztek egy 28 pontból álló akciótervről. Az elfogadott intézkedések célja a fertőzés esetleges magyarországi megjelenésének kiszűrése és lokalizálása, valamint az állami szervek feladatainak összehangolása az egészségügyi és járványügyi intézkedések hatékony megszervezésére. Az Operatív Törzs folyamatosan elemzi a helyzetet, és amennyiben az indokolt, további intézkedéseket hoz. Az intézkedésekről a kormany.hu oldalon olvashatsz többet. Egyelőre Magyarország nem számít veszélyeztetett országnak a vírus terjedésének szempontjából, azonban influenzás tünetek esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A magyar kórházak útmutatót kaptak arról, hogyan szűrhetik, kezelhetik a Vuhan koronavírussal (2019 nCoV) fertőzött betegeket. Amennyiben fertőzést észlelnek, akkor kötelező felderíteniük minden olyan személyt, aki a felvett beteggel szoros kapcsolatba került a megbetegedésétől kezdődően, a tünetek fennállása idején. Tudják az orvosok és az egészségügyi munkatársak, hogy milyen járványügyi intézkedéseket kell bevezetniük az új kínai koronavírus járvány során.

Mire figyeljünk itthon? Azok figyeljenek jobban akik olyan környezetben dolgoznak, élnek, hogy nap-mint nap idegenekkel kerülnek kapcsolatba, illetve olyan helyen laknak, dolgoznak, hogy fenn áll az esélye annak, hogy Kínából beutazott emberekkel kerülhetnek kapcsolatba. Az influenzás tünetek jelentkezésekor, ezeknek az embereknek érdemes és ajánlott azonnal orvoshoz fordulni, az orvost tájékoztatni, hogy olyan helyen fordultak meg, ahol külföldi, vagy olyan magyar személyek tartózkodtak akik külföldről utaztak haza az elmúlt időben. Próbáljuk meg elkerülni az egyéb influenzás járványokat is. A WHO ajánlása: Mossunk kezet többször egy nap lehetőleg alkohol alapú, fertőtlenítő hatású szappannal, tüsszentés és köhögés esetén zsebkendő használatát javasolják, ami után ismét alapos kézmosás szükséges, lázas betegekkel való kontaktus kerüljük, lázas megbetegedés esetén orvos felkeresése, a korábbi külföldi utazásokról információ adás, élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacok elkerülése olyan területen, ahol az új koronavírus már megjelent, nyers, vagy nem megfelelően hőkezelt állati eredetű élelmiszer fogyasztását lehetőleg kerüljük, ha tehetjük kerüljük a nyilvános, vagy közösségi illemhelyeket és zuhanyzókat. A további infókat magyarul a Nemzeti Népegészségügyi Központ  oldalán találsz, a szolgálat által létrehozott, ingyenesen elérhető 06-80-277-455-ös és a 06-80-277-456-os információs vonal a hét minden napján 24 órában hívható, mobil- és vezetékes telefonról is. A vonalakon szakemberek adnak információt a koronavírusról.

Hogyan terjed, milyen veszélyes a vírus? A koronavírus közepesen fertőzőnek számít, egy beteg további 2-4 embert képes megfertőzni. A járvány terjedését gyorsíthatja, hogy a koronavírus a tünetek megjelenése előtt, a lappangási idő alatt is fertőz. A vírus cseppfertőzéssel, köhögéssel, tüsszentéssel és emésztőrendszeren keresztül is fertőzhet, embereket és állatokat egyaránt, lappangási ideje 2-10 nap, a halálozási arány 3%. A mostani koronavírus és a hozzá kapcsolódó járvány nagyon hasonló a 2002-2003-as, szintén Kínából induló SARS-járványhoz. A SARS-ért szintén koronavírus a felelős, és szintén légúti tüneteket okoz. A SARS halálozási aránya azonban jóval magasabb, mintegy 9% volt, a vírus terjedése viszont lassabb volt. A jelenlegi járványt enyhébbnek tartják, mint a korábbit, és az akkor szerzett tapasztalatok felbecsülhetetlenek a mostani koronavírus elleni küzdelemben. A jelenlegi tudásunk szerint a vírus nem képes túlélni gazdatest nélkül az utazást Kínából hazánkig, tehát csomagküldéssel nem terjed – EZ csak feltételezés és a vírus esetleges mutációja alkalmával megváltozhat a túlélési képessége a vírusnak.

Mik a tünetek? A koronavírus-fertőzés tünetei többek között a száraz köhögés, a láz, a légzési nehézségek és a légszomj.

Mennyi fertőzött van, mit várhatunk? A hivatalos adatok szerint eddig (február 3-ig) több mint 20 ezer koronavírusos esetet diagnosztizáltak Kínában (amelyből a halálozások száma elérte a 425-öt), azonban egyes kutatók ennek többszörösére teszik az összes megbetegedést. Ez abból adódhat, hogy nem mindenki megy orvoshoz koronavírusos tünetetekkel, másrészt sokan kétségbe vonják a hivatalos kínai közléseket. Habár az biztos, hogy a hivatalosan diagnosztizáltnál sokkal többen betegedtek már meg, a kínai hatóságok közlése az egyetlen biztos támpont, amit a nemzetközi sajtó is figyelemmel követ. A legvalószínűbb forgatókönyv alapján tehát tíz nap múlva már 65 ezer megbetegedés mellett 1300 körüli halálos áldozatnál járhatunk, amennyiben a hatóságok intézkedései nem járnak átütő sikerrel a járvány terjedésével és mortalitásával kapcsolatban. Ekkorra már azonban a diagnosztizált eseteknél jóval magasabb is lehet a valóban fertőzöttek száma. Írja a portfolió. 

Milyen gyógymódok vannak? Thaiföldi orvosok sikereket értek el a vuhani új koronavírus fertőzés súlyos eseteinek kezelésében, influenza és HIV gyógyszerkoktél kombinációjával. A kezdeti eredmény, hogy a 48 órás kezelés során egy betegnél hatalmas javulás jelentkezett. 2020 február 3-án azt is bejelentették, hogy egy második beteget is eredményesen kezeltek a lopinavir-ritonavir-oseltamivir gyógyszerkeverékkel. A Rajavithi Kórház szerint a 71 éves kínai nő esetében ez még nem a gyógymód, de a beteg állapota jelentősen javult. Kijelentették , hogy jók a kilátások, de még több kutatás szükséges annak megállapítására, hogy ez működik-e alapkezelésként.

Fertőzöttek száma a térképen a hvg.hu jóvoltából.

A járvány valódi veszélye, hogy totális zavart okoz az egészségügyben és az egész világ normális működésében. És ez még csak a kezdet. Kemenesi Gábor virológussal beszélgettünk a koronavírusról. index.hu

Via
WHONemzeti Népegészségügyi KözpontPortfolio
Címkék
Back to top button
Close
Close