403-blogGazdaságKörnyezetTudomány

Akkor most Itt az első atomkorszak vége?

A kínai hírügynökség szerint, Kína elkészült a fúziós erőművével.

A kínai hírügynökség tette közzé, hogy elkészültek a fúziós reaktorral Kínában és a jövő évben üzembe is állítják azt.

A Lockheed Martin 2014-ben több fúziós technológiai szabadalmat nyújtott be. A projektet vezető kutató szerint a bejelentéssel elébe szerettek volna menni az esetleges találgatásoknak. Azt ígérték anno, hogy a jövőben lektorált (peer-reviewed) folyóiratokban fogják publikálni az eredményeiket és nagyobb nyitottsággal fognak folyni a kísérletek. A projekt azonban elcsendesedett.

Úgy tűnik Kína azonban nem hagyta abba a fejlesztéseket, nem volt hajlandó lemondani erről a nagyszerű lehetőségről és az európai kísérletekkel ellentétben sikeresen összeállítottak egy működő reaktort. A Kínában felépített reaktor a csillagunkénál 13-szor forróbb hőmérsékletet is képes elérni. A Szecsuan tartományban felépített reaktor a HL-2M névre hallgat.

A fúziós reaktor az atomreaktorokkal ellentétben nem az atommag hasadásának az energiáját hasznosítják, hanem atommagokat egyesítenek. A folyamat gyakorlatilag megegyezik a Napban végbemenő fúziós folyamattal, ahol hidrogénatomok egyesüléséből hélium keletkezik, aminek hatására hő termelődik, és energia szabadul fel.

A lényegi különbség, a hasadás és az egyesülés között, hogy az “üzemanyag” költsége elenyésző a fúziós reaktoroknál és szinte semmi, illetve nagyon minimális környezetszennyezésről-sugárzásról beszélhetünk. Ráadásul a „megfutási veszély” kiiktatásával az atomrobbanás esélyét is kizárja, a melléktermékeit pedig nem lehet felhasználni a fegyvergyártásban. Nagy eséllyel ha rendszer meghibásodik akkor a fúzió azonnal leáll.

Mindenesetre várjuk meg 2020-at, mert ha ez tényleg működik, akkor komoly eséllyel pályázhatnak a kínai fizikusok akár Nobel díjra is.

 

Via
CGTN
Címkék
Back to top button
Close
Close