403-blogKülföldi hírekTudomány

Az E. Snowden által használt chat-programra váltanak az EU-s politikusok. Nem használják többé a WhatsApp-ot.

A Facebook által üzemeltetett csevegőt leváltják az EU-ban. Biztonságtechnikai okokra hivatkozva.

Az Eu-ban úgy döntöttek, hogy nem használhatják a politikusok a WhatsApp-ot és a Signal nevű nyílt forráskódú szoftvert kell használniuk a csevegésre.

Ugyan a Facebook is nyújt a WhatsApp-al titkosítási lehetőséget, azonban nem nyílt forráskódú a szoftver. A nyílt forráskód lényege abban rejlik, hogy a telepített szoftver működése teljes mértékben analizálható, így az adatok “útvonala” és a titkosítás is ellenőrizhető. A WhatsApp-nál nem ellenőrizhető az, hogy a titkosításhoz használt privát-kulcsot elérheti-e “más” is a használat közben (jellemzően esetleg a szoftver szolgáltatója lehet az aki hozzáfér ehhez), ebben az esetben ugyanis a titkosított adatforgalom visszafejthető. Ezért az átláthatóság (nyílt forráskód) egy nagyon fontos kitétel biztonsági szempontból, mivel a politikusok sok esetben érzékeny, stratégiai információkat is megoszthatnak egymással.

A kiszivárogtatási botrány alkalmával publikálta E. Snowden, hogy a Signal nevű alkalmazást használta az adatok megosztására és a kommunikációra is. A Signal alkalmazás egyaránt használható chat és telefon szolgáltatásként is, a hang alapú alkalmazás folyamán is végponti titkosítással köti össze a feleket.

Itt tudod letölteni a Signal szoftvert ha kipróbálnád.

Hogy ki az az Edward Snowden? 

Edward Joseph Snowden (Elizabeth City, Észak-Karolina, USA, 1983. június 21. –) amerikai számítógépes szakember, volt CIA alkalmazott, aki azzal vált közismertté, hogy nyilvánosságra hozott szigorúan titkos NSA dokumentumokat, amelyekből kiderül, hogy az amerikai titkosszolgálatok széles körben figyelik az emberek mobiltelefon-hívásait és internetes tevékenységét az Egyesült Államokban és világszerte.
2007-től a CIA-nál kapott állást számítástechnikai területen. Genfben dolgozott. 2009-től tanácsadóként dolgozott a Dell és a Booz Allen cégeknél. Ez utóbbi révén a Nemzetbiztonsági Ügynökség munkatársaival dolgozott együtt Japánban, majd Hawaiin. Hagyományos kémkiképzést is kapott, és álnéven titkos ügynökként dolgozott külföldön amerikai kormányzati szerveknek. Feladata az volt, hogy számítógépes rendszereket állítson az Amerikai Egyesült Államok szolgálatába.

A 2013-ban általa kirobbantott lehallgatási botrány után Hongkongba, majd Moszkvába menekült az amerikai hatóságok elől, akik a kiadatását kérték, és érvénytelenítették az útlevelét. Itt egy évre ideiglenes menedéket kapott Oroszországtól, amit 3 éves ideiglenes tartózkodási engedéllyel toldottak meg. Az orosz külügyminisztérium 2017. január 18-án közölte, hogy újabb három évvel meghosszabbították Edward Snowden tartózkodási engedélyét. Forrás: wikipedia

A Snowden-féle kiszivárogtatásról egy játékfilm is készült itt meg is nézheted:

Via
WikipediaPolitico
Címkék
Back to top button
Close
Close