403-blogKultúra403Tudomány

Baljós árnyak.

Az oroszok minden állampolgár informatikai eszközére egy saját fejlesztésű szoftvert kényszerítenének, aki nem telepíti azt megbírságolnák 🙁

Oroszországban tilos lesz orosz szoftver nélküli elektronikai cikkeket forgalmazni.

Tilos lesz orosz szoftver nélküli okostelefont, számítógépet és okostévét forgalmazni Oroszországban 2020. július 1-től az orosz parlament alsóháza által csütörtökön harmadik – végső – olvasatban elfogadott törvénytervezet szerint.

Az alkalmazandó programok és alkalmazások listáját a kormány fogja összeállítani. A törvény nem írja elő az orosz szoftverek kizárólagos alkalmazását, de orosz programokat mindenképpen telepíteni kell az említett eszközökre.
A jogszabály elfogadását a Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálat kezdeményezte, az indoklásban az orosz cégek érdekeinek védelmére és a jelentős külföldi konkurensek visszaéléseinek visszaszorítására hivatkozva. A szolgálat kezdeményezte, hogy az elektronikai berendezéseket lássák el orosz kereső, messenger, térkép és vírusirtó alkalmazással.
A The Bell című orosz hírportál úgy értesült, hogy a szabályozás elsősorban az Apple ellen irányul, amelyet így akarnak rákényszeríteni arra, hogy a termékeire orosz szoftvert telepítsen. A távközlési minisztérium ellenezte a törvénytervezetet, arra figyelmeztetve, hogy amiatt egyes gyártók elhagyhatják az orosz piacot, és fennáll annak a veszélye, hogy a nagy orosz cégek az érdekeiknek megfelelően újraosztják a piacot.
Egy másik, még el nem fogadott törvénytervezet értelmében az orosz szoftverek telepítésének megtagadásáért 2021. január 1-től a jogi személyek 50 ezertől 200 ezer rubelig (944 ezer forintig), a tisztségviselők 30 ezertől 50 ezer rubelig (236 ezer forintig) terjedő bírsággal lesznek sújthatók.
Végső változatban elfogadta csütörtökön a törvényhozás alsó kamarája azt a törvénymódosítást is, amely az eddigi 800 ezer-1 millió rubelről 2-6 millió rubelre emeli az online üzemeltetőkre kiszabható bírság mértékét, ha azok ismételten megtagadják összhangba hozni berendezéseiket és programjaikat a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) előírásaival, és nem szolgáltatják ki a hatóság számára forráskódjait.
A változtatás egyik előzménye, hogy Oroszországban 2018 tavaszán bírósági ítélet alapján elkezdték – egyelőre sikertelenül – blokkolni a Telegram messenger-szolgáltatót, amiért nem osztja meg az FSZB-vel kódkulcsait.
Az alsóház harmadik olvasatban fogadta el azt a törvénytervezetet is, amely több biztonsági testület – az FSZB, a Szövetségi Őrszolgálat (FSZO), a belügyminisztérium, a Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR), a nemzeti gárda és a büntetés-végrehajtás munkatársait felhatalmazta arra, hogy veszélyhelyzet esetén átvegyék a drónok irányítását vagy megsemmisítsék őket.
Szintén végleges formájában szavazta meg az alsóház a külföldi ügynöknek minősített külföldi tömegtájékoztatási eszközök pótlólagos szabályozásáról rendelkező törvénytervezetet, amely egyebek között lehetővé teszi természetes személyek külföldi ügynökké minősítését is. Kezdeményezői szerint ez válaszlépés arra, hogy az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma megkövetelte az orosz állami finanszírozású RT America külföldi ügynökként való bejegyzését.
A leendő törvény szerint külföldi ügynök funkcióit ellátó külföldi tömegtájékoztatási eszköznek minősülhetnek olyan természetes személyek, akik korlátozás nélküli orosz olvasóközönségnek szánt híreket vagy anyagokat terjesztenek és külföldről kapnak finanszírozást. Pusztán külföldi ügynöknek minősülhetnek azok a természetes és oroszországi jogi személyek, amelyek külföldi ügynöknek minősülő tömegtájékoztatási eszköz anyagait terjesztik vagy részt is vesznek azok előállításában, és valamilyen módon külföldről finanszírozzák őket.
Az újdonsült külföldi ügynökökre alkalmazhatók lesznek a “külföldi ügynök nem kormányzati szervezetekről” (NGO) rendelkező törvény rendelkezései. Nyilvántartásukat az igazságügyi tárca fogja vezetni, a külügyminisztériummal egyeztetve.
Oroszországi tevékenységükhöz a külföldi ügynöknek minősített külföldi médiumok kötelesek lesznek egy hónapon belül orosz jogi személyként bejegyeztetni magukat és erről az illetékes minisztériumot tájékoztatni. Aki már megkapta ezt a besorolást, az előírásnak jövő év február 1-ig kell eleget tennie.
Az alsóház által megszavazott jogszabály-tervezetek felsőházi jóváhagyás és elnöki aláírás nyomán emelkednek törvényerőre. Tette közzé az MTI


“Ha ezt bevezetik, Kína lesz a világ első digitális diktatúrája” 

Fogalmazott az ausztrál újságíró 2018-ban.

Kínában kreditrendszert vezetnek be, melynek a lényege, hogy a mobil eszközök szenzorai által összegyűjtött információ alapján rangsorolják az egyedeket.

Mit is tudnak a mai mobilok?

Élettani szenzorok. A jól felszerelt mobilok, érzékelik a vérnyomásunk, test-hőmérsékletünk is ezáltal a megfelelő algoritmus képes megállapítani azt, hogy egy adott személy szervezete milyen reakcióval válaszol bármilyen külső hatásra. Legyen az egy közúti ellenőrzés, vagy egy plakát amit éppen nézeget az utcán stb.

Általános funkciók. A telefonok helymeghatározásra, banki tranzakciók elvégzésére, hangrögzítésre is alkalmasak. Az egyedek útvonala rögzíthető, az internetes szokásaik ugyanúgy, mint a fizikai életben való lokalizációjuk pontosan meghatározható.

Az infrastruktúra. Kína olyan komoly erőforrásokkal rendelkezik, hogy valójában a számítási kapacitást és az 5G hálózattal elérhető adatforgalmat figyelembe véve azt gondolom, akár a közel másfél milliárd kínai állampolgárt is képesek valós időben figyelni és analizálni a viselkedésüket.

A társadalmi kreditrendszer bevezetése korábban egyszerűen lehetetlen lett volna. Alapját ugyanis a technológia fejlettség jelenti. Az országszerte kiépített, több mint 200 millió (kültéri és beltéri) kamerából álló megfigyelőhálózat kiépítése csak a kisebb falat volt, a nagyobbik kihívás a képeket elemző és “értő” háttérrendszer jelentette. Ez ugyanis felismeri az állampolgárokat, járműveket, valószínűleg még egy-egy kirívó cselekedetet (például erőszakot) is képes “felfogni”. Az okostelefonos alkalmazásokból – köztük üzenetküldőkből – és a különféle internetes szolgáltatásokból – például közösségi hálózatokból, talán még a Google készülő, kifejezetten Kínának fejlesztett keresőjéből is – szintén beérkeznek az adatok, melyeket a komplex rendszer rögtön a megfelelő állampolgárhoz kapcsol. Ahogy az illető egészségügyi és banki adatait is. Satöbbi.

Forrás: https://elpais.com
Forrás: https://elpais.com

Az arcfelismerésre képes szemüveg egy kínai rendőrön. Mindent lát, mindent is… Ha teljesen elkészül – azaz a tervek szerint 2020-tól – a megfigyelőrendszer nem csak azt látja majd, amikor a polgár bemegy egy boltba, hanem az az adat is beérkezik majd a központba, hogy ki mit tolt ki a pénztáron a kosarában. Ha például valaki “túl sok” alkoholt vásárol, az felveti a gyanúját annak, hogy alkoholista. Bár ez csak spekuláció, de valószínű, hogy ilyenkor más faktorokat is számításba vesz majd a rendszer, például az illető vonatkozó orvosi adatait. Az viszont már hivatalos, hogy ha valakinél ezek alapján erkölcstelen iszákosságot vél felfedezni a rendszer, akkor rögtön levon tőle néhány pontot. Persze ez fordítva is igaz: a “megfelelőnek” ítélt vásárlások pontokat hozhatnak a konyhára. Mindezt valós időben: a rendszer nem egy-egy adatlekéréskor vagy nap végén összesíti, hanem az ígéretek szerint mindenkiről minden valós időben lesz lekönyvelve. Írja a hvg.hu

Hol is tartunk?

Azt gondolom, hogy a következő ipari forradalom küszöbén vagyunk, vagy talán benne is. Vajon mi lesz a másfél milliárdos országban akkor, amikor a napelem és szélkerék által szolgáltatott energiával ellátott üzemekben hadrendbe állítják a robotokat és azokban az üzemekben is robotok dolgoznak majd, ahol a robotokat készítik? Az sanda gyanúm, hogy még annyi esélyt sem kapnak azok az emberek, akiknek elveszik a robotok a munkájukat, mint a MÁTRIXBAN, mivel a filmben említett “duracel”-re sem lesz szüksége az iparnak, hiszen olyan rohamosan fejlődik az energiaipar, hogy 20-30 éven belül a villamosenergia problémája maximum a hálózatok korlátaiban fog csak jelentkezni. Azt gondolhatnák sokan ez engem nem érint, én pincér, szakács és egyéb szakmában dolgozom, sajnos ki kell ábrándítsak mindenkit, mert szerintem nemsokára itt van a humanoid robotok, hologramok ideje, az önvezető taxiké, kombájnoké és a kamionok, anyahajók, fegyverek is humán erőforrás nélkül fognak működni. Tehát Kína és Oroszország felkészült, olyan elnyomó rendszert próbálnak kialakítani, melyben félelemben tudnak tartani tömegeket, ill. a technológia segítségével szelektálni tudják majd azokat az egyedeket, melyek nem felelnek meg a társadalmi elvárásoknak.

Aztán felvetődik a kérdés, hogy miért is gyártatnánk bármit is a továbbiakban Kínával akkor, ha a robot technológia olyan fejlettségre jut, hogy a gyártást nem kell kivinni külföldre. Feltehetően egy-egy ország hadereje fogja jelenteni a biztonságot és a jogot a termelés birtoklásával kapcsolatban. Továbbiakban kereskedelmi háborúk, embargók és a hajózási, vasúti útvonalak, a légtér felügyelete és birtoklása által fogják szabályozni, hogy kinek a termékéhez lehet majd hozzájutni.

Talán a ma élő generáció az utolsó egyes országokban, amelyik ingyen jutott információhoz a világhálón keresztül. Feltehetően egyre több országban lesz majd betiltva a wikipedia és a tájékoztató jellegű információs portálok.

Via
hvgMTI
Címkék
Back to top button
Close
Close