403-blogKörnyezetTudomány

20 másodperccel lett előrébb állítva a végítélet órája.

2020 Január 23-án 20 másodperccel előrébb állították a végítélet óráját. A https://thebulletin.org/doomsday-clock/current-time/ -on olvasható cikk szerint.

Soha nem volt még az éjfélhez ennyire közeli értékre állítva a végítélet órája.

Elsősorban a föld környezeti változásainak, a cyber-térben történő a társadalmat félrevezető/informáló folyamatoknak köszönhetően még 100 másodpercet adtak a világunknak akkor, ha az emberiség létét 24 órában mérjük.

Mik lehetnek az okok? 

A kínai kormány látszólag nem hajlandó semmit tenni a környezetszennyezése ellen addig, amíg az USA nem tesz semmit. Az amerikai politika Donald Trump irányításával, nem hajlandó elfogadni tényként, hogy a környezetünk jelentősen átalakul.

Donald Trump visszavonta a vizek tisztaságának védelméről szóló, csaknem fél évszázados szövetségi rendelkezést – jelentette be az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) csütörtökön.

A döntés több mint másfél millió kilométer területen lévő folyó, kisebb csatorna, patak, ér és mocsárvidék természetvédelmi megóvásának a végét jelenti.

A védett területeken eddig nem lehetett mezőgazdasági termelést folytatni és ingatlanfejlesztést végrehajtani.

Donald Trump enyhített az olaj- és gázkitermelés szigorú szabályozásain, növelte a gépjárművek káros-anyag kibocsátási normáit, és javaslatot tett a kihalással fenyegetett, veszélyben lévő állat- és növényfajokat védő törvény módosítására is.

Ausztráliában és Dél-Amerikában is több ezer hektár erdő égett le az utóbbi időkben. Kínában egy teljesen új fajta koronavírus kezdett el terjedni, ami szinte napokon belül megjelent az USA-ban, Ausztráliában és Koreában is és a mai napon azt jelentették, hogy Skóciában is találtak beteget. Mindeközben a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy egyre több az antibiotikumokra rezisztens kórokozó jelenik meg és az antibiotikumokat sürgősen fejleszteni kellene, mert egyelőre úgy néz ki, hogy egyes kórokozók ellen (szuper-baktériumok) nem lesznek alternatívák.

Magyarországon 2019 volt a legmelegebb év 1901 óta az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint. A tíz legmelegebb év közül pedig nyolc esett az ezredforduló utánra.

A világgazdaság gyakorlatilag folyamatos növekedésben. Hatalmas negatív meglepetést jelenthet az infláció erősödése a jegybankoknak, az intézmények viszont „azt gondolják jelenleg, hogy bármit megtehetnek” – nyilatkozta a legnagyobb amerikai bank, a JP Morgan vezére, Jamie Dimon a CNBC-nek. A szakemberek szerint a piacokat elsősorban a történelmi mélyponton lévő kamatok tartják nyugalomban, miközben a világ adósságállománya egyre nagyobb és az infláció meglódulása komoly sokkot okozhat.

Példa, Tesla részvények, egy hetes grafikonja.
Példa, Tesla részvények, egy hetes grafikonja.

Egyre többen látják az elemzők közül a hatalmas buborékot, a tőzsdei grafikonok kezdenek groteszk ábrákat mutatni.

A média megváltozott, az emberek tájékoztatása inkább manipulációs folyamattá vált az online szociális hálózatok felhasználásával. A felhasználók nagy része gyakorlatilag semmilyen ismerettel nem rendelkezik az internettel és szociológiával kapcsolatban, az idősebb korosztály nagyon befolyásolhatóvá vált. A BREXIT botrány után az EU megpróbálta kordában tartani ezt a jelenséget és bevezették a GDPR-t és megpróbálnak fellépni az álhírterjesztő propaganda médiák ellen.  Eközben Kínában és Oroszországban a törekvések abban az irányba tolódtak el, hogy a lakosságot megpróbálják cenzúrázott tartalomhoz juttatni, államilag szabályozzák a világháló hozzáférését. Kínában pontrendszert tesztelnek, ami alapján figyelik a lakosság viselkedését/érdeklődését a világhálón és az életben, teszik ezt az okos telefonjaik segítségével, a nem megfelelő viselkedésmintát mutató állampolgároktól pontokat vonnak le és így rangsorolják őket. Előfordult, hogy megvonták egyes személyeknek az útlevelét a lepontozás következményeként.

A cyber térben hatalmas háború folyik, a nagyhatalmak tisztában vannak azzal, hogy ha a hálózati technológiák fejlesztését megnyerhetik, akkor felügyelet alá lehet vonni az egész világhálót, a technológia robbanásszerű fejlődésének köszönhetően, pillanatok alatt tudnak reagálni az emberek viselkedésére a politikusok, tehát a harc az adatok birtoklásért folyik. Azt hiszem kijelenthetem, hogy ez egy fajta “világháború” amit mi nem látunk át, mert a virtuális térben bontakoznak ki az “eredmények”.

A föld népessége egyelőre folyamatosan  növekszik, pedig  a fejlett országokban inkább csökken a népszaporulat.  A föld népessége 7,7 Milliárd felett van.

840 334 996
Alultáplált emberek a világban
1 688 036 531
Túlsúlyos emberek a világban
748 652 118
Kövér emberek a világban
16 286
A ma éhenhaltak száma
335 268
Idei erdőveszteség (hektár)
451 361
Idei talajerózió általi földveszteség (ha)
2 327 847 104
Idei CO2 kibocsátás (tonna)
773 616
Idei sivatagosodás (hektár)
631 295
Idei mérgező ipari vegyianyag-kibocsátás levegőnkbe, földünkbe, vizünkbe (tonna)

https://www.worldometers.info/hu/ – az élő statisztikát itt nézheted meg.

1984-ben ezt a számot írta az Iron Maiden a témával kapcsolatban “2 minutes to midnight”:

A hatperces játékidejű 2 Minutes to Midnight volt az addigi leghosszabb kislemezen kiadott Iron Maiden-szám. A háborúellenes dal címe a Chicagói Egyetem kutatói által 1947-ben felállított Végítélet Órájára tett utalás, mely egy lehetséges globális atomháború bekövetkeztéig hátralévő időt mutatta. 1953-ban, amikorra az Egyesült Államok és a Szovjetunió is kifejlesztette a maga hidrogénbombáját, az atomháború kitörését szimbolizáló éjféli időpontig csak 2 perc volt hátra a tudósok szerint. Ez adta a dal címét, és a nukleáris háború témájára reflektál Derek Riggs borítógrafikája is, melyen egy atomrobbanás gombafelhője látható, az előtérben pedig Eddie ül az ENSZ épületének romjain

A dal szövege Magyarul:

Gyilkolj a nyereségért, vagy lödd nyomorékká
De nincs szükségünk indítékra
Az Aranylúd elszabadult. (az aranytojást tojó tyúk lelépett).
És sosem időszerűtlen
Némi megfeketedett büszkeség, még parázslik legbelül
Ebben a véres árulásban
Itt a fegyverem a tréfa kedvéért
Az élő halál szeretetéért.
A gyilkos fajtája, vagy a Démon ivadéka
A bűbáj, a szerencse és a fájdalom
Menj vissza a háborúba, a vér a szabadság bemocskolója
De többé ne imádkozz a lelkemért
Két perc múlva éjfél
A végzettel fenyegető kezek
Két perc múlva éjfél
Megöljük a meg nem születettet az anyaméhben
A vak kiabált, engedjétek ki a a teremtményeket
Megmutatjuk majd a hitetleneknek
Emberi lángok Napalm sikolya
Belsen ünnepének főszámában – yeah!
Mint ok a mészárlásra, vágj bele a húsukba,
És nyald fel a szaftját
Mi olajozzuk a háború gépezetének állkapcsait
És csecsemőinkkel tápláljuk.
A gyilkos fajtája, vagy a Démon ivadéka
A bűbáj, a szerencse és a fájdalom
Menj vissza a háborúba, a vér a szabadság bemocskolója
De többé ne imádkozz a lelkemért
Két perc múlva éjfél
A végzettel fenyegető kezek
Két perc múlva éjfél
Megöljük a meg nem születettet az anyaméhben
A hullazsákok és a kettétépett gyermekek
Kis cafatjai
És a életben maradtak
megkocsonyásodott agya, hogy rádmutassanak.
Ahogy az őrültek a szavakkal játszanak, és
Rávesznek minket, hogy úgy táncoljunk
Ahogy ők énekelnek.
Az éhező milliók dallamára
Hogy még jobb fegyvert készítsünk.
A gyilkos fajtája, vagy a Démon ivadéka
A bűbáj, a szerencse és a fájdalom
Menj vissza a háborúba, a vér a szabadság bemocskolója
De többé ne imádkozz a lelkemért
Két perc múlva éjfél
A végzettel fenyegető kezek
Két perc múlva éjfél
Megöljük a meg nem születettet az anyaméhben
Éjfél…éjfél…éjfél… Minden éjjel
Éjfél…éjfél…éjfél… Minden éjjel

 

Via
thebulletin.org
Címkék
Back to top button
Close
Close