403-blogKultúra403

05. 12.-én volt 40 éves a Birodalom visszavág.

A Star Wars V: A Birodalom visszavág (eredeti cím: Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back, eredeti magyar cím: A Birodalom visszavág, eredeti angol cím: The Empire Strikes Back) 1980-ban bemutatott egész estés amerikai film, amely Irvin Kershner rendezésében jelent meg. A forgatókönyvet George Lucas története alapján Lawrence Kasdan és Leigh Brackett írta. A Csillagok háborúja-sorozatból másodikként jelent meg, de a filmek története alapján ez az ötödik rész az Egy új remény után és A Jedi visszatér előtt.

A film három évvel a rettegett Halálcsillag elpusztítása után játszódik. Luke Skywalker, Han Solo, Leia Organa hercegnő és a Lázadó Szövetség nyomukban a Galaktikus Birodalom Darth Vader vezette erőivel menekülni kényszerülnek. Luke elszakad barátaitól és egy félreeső bolygóra utazik, ahol Yoda Jedi mestertől megtanulja használni az Erőt. Közben Vader titokban csapdát állít Luke-nak, ami egy kegyetlen párbajhoz, majd egy megdöbbentő szembesítéshez vezet.

Hosszú és nehéz gyártás után a film 1980. május 21-én került a mozikba. Kezdetben vegyes kritikákat kapott, de ma már a filmtörténelem legjobb alkotásai között tartják számon.

Forrás: wikipedia.

Via
Wikipédia
Back to top button
Close
Close