403-blogTudomány

Gyomorforgató magatartást tanúsított egy Focis applikáció – azt írták: “Puszta jó szándékból”

A La Liga nevű focis alkalmazás a telefon mikrofonját használva lehallgatta szurkolóit, hogy kiderítse, melyek azok a kocsmák, ahol a szükséges licenc nélkül közvetítenek mérkőzéseket.

Mikor “megkérdi” egy app, hogy engedélyezed-e a mikrofon használatát, akkor nem csak a saját adataidért, hanem a körülötted lévő emberek adataiért is felelsz!

Azt írják puszta jó szándékból “vamzerkedtek”, hogy lebuktassák azokat a kocsmákat, ahol meccset néznek a felhasználók….


HVG: A spanyol sajtóban néhány órája futótűzként ment körbe a hír, amely szerint a népszerű La Liga focis alkalmazás a telefon mikrofonja segítségével lehallgatta felhasználóit. Az alapvetően statisztikák és a meccseredmények nyomon követésére szolgáló app saját bevallása szerint puszta jó szándékból tette mindezt: így próbálta felderíteni azokat a helyszíneket, ahol a szükséges licencek nélkül sugároznak közvetítéseket.

A hallgatózós technika a Shazam zenefelismerőhöz hasonlóan működött: a hangok rögzítése után elemezte azokat, majd a telefon helyzetéből kinyert adatokkal összevetve megpróbálta kikövetkeztetni, mely kocsmákban vetítenek illegális módon. olvasható a HVG-én – olvasd tovább itt ezt az érdekes cikket.


A spanyol Adatvédelmi Ügynökség (AEPD) 250 000 euróval büntette a LaLiga-t, amiért nagyon súlyos jogsértés követtek el, ugyanis nem tájékoztatták megfelelően a felhasználókat, hogy a mobilalkalmazás gyakorlatilag folyamatosan használja a mikrofont az aktiválás után és a telefon így “lehallgatókészülékként” is funkcionál. Az alkalmazás bekapcsolásakor aktiválja a mikrofont, és a felhasználók földrajzi helyzetét is rögzíti.

Az alkalmazás gyártója szerint ezt csak azért csinálták, hogy csendőrt játszhassanak. Az app annak érdekében lett “lehallgatókészülék” és “nyomkövető” funkcióval ellátva, hogy felismerje/lokalizálja a labdarúgó-mérkőzéseket kalóz módon sugárzó bárok és kocsmák helyét, a mikrofonon keresztül ugyanis hallani lehet, hogy megy a tv-ben a meccs – erre hivatkozva a LaLiga bejelentette, hogy fellebbezni fog. Írja az elpais.com


Via
HVGelpais.com
Címkék
Back to top button
Close
Close