403-blog

Klímacsúcs 66 Ország aláírta az egyezményt, Oroszország is vállalja a 2015 -ös párizsi klímaegyezményt.

Eddig hatvanhat ország, tíz régió, 102 város és 93 konzorcium vállalta, hogy 2050-ig klímasemleges lesz – utalt a konkrét ígéretek listájára Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, aki New Yorkban megnyitotta az ENSZ-klímacsúcsát.

Rendeletet írt alá a 2015-ös párizsi klímaegyezmény elfogadásáról Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a globális felmelegedés ütemének csökkentése érdekében – közölte hétfőn a moszkvai kormányfői hivatal.

A 2016-ban életbe lépett klímaegyezmény lépéseket irányozott elő annak érdekében, hogy az iparosodás előtti időkhöz képest mért felmelegedés szintjének emelkedését a század végéig 2 Celsius-fok alatt tartsa. Oroszország aláírta, de még nem ratifikálta a dokumentumot.
Oroszország a kormányfőjének rendelete értelmében egyebek között elismeri, hogy az egyezmény végrehajtásának részeként törekednie kell erdőinek megóvására.
Az orosz környezetvédelmi minisztérium szeptember folyamán korábban olyan adatokat közölt, amelyek szerint 1976 óta a felmelegedés mértéke – évtizedenként 0,47 Celsius-fok – két és félszerese az évtizedenkénti 0,17-0,18 fokos világátlagnak. Közölte az MTI.

Váratlanul megjelent Donald Trump is.

Trump 2017-ben jelentette be azt hogy az USA kilép a 2015-ös klímaegyezményből.

Majd 2018-ban New York volt polgármestere, a milliárdos Michael Bloomberg bejelentette, hogy írni fog egy csekket 4,5 millió dollárról, hogy kifizesse az USA éves pénzügyi kötelezettségét a párizsi klímaegyezménynek megfelelően.

Az amerikai politika Trump vezetésévél egy ultrakonzervatív irányt vett, és úgy tűnt ebből az irányból nem akar engedni a Trump. Trump szereti hangsúlyozni, hogy nem hisz az ember okozta globális felmelegedésben, és nagy elánnal élcelődik minden egyes hideg téli napon, hogy „hol van a globális felmelegedés”. Az elnök egyik legelső intézkedése volt, hogy a Fehér Ház hivatalos oldaláról eltüntette a klímaváltozással foglalkozó részt, és ugyanez történt az EPA környezetvédelmi hatóság honlapján is, kormánya pedig teli van olyan emberekkel, akik hozzá hasonlóan tagadják a klímaváltozás létét. Amikor tavaly novemberben saját kormánya közzétett egy kutatást, amiben a klímaváltozásnak az amerikai gazdaságra leselkedő veszélyeire hívták fel a figyelmet, Trump újságírók előtt kijelentette: “Nem hiszem el.”

Ferenc pápa nagyobb átfogó erőfeszítésekre szólította fel a világ vezetőit az ENSZ-klímacsúcs alkalmából készített videofelvételen.

“Bár nem jó a helyzet és a Föld szenved, még mindig nyitva a lehetőség ablaka. Még mindig időben vagyunk. Ne hagyjuk bezárulni” – fogalmazott a katolikus egyházfő, aki a világ egyik legkomolyabb és legaggasztóbb jelenségének” nevezte az éghajlatváltozást. “Fel kell tenni a kérdést, van-e valóságos politikai szándék arra, hogy nagyobb emberi, pénzügyi és technikai forrásokat szenteljük az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak kivédésére, és segítsünk a legszegényebbeken és a legvédtelenebbeken, akik ezt a legjobban megszenvedik” – közölte Ferenc pápa.

Áder János részt vesz és beszédet mond az ENSZ klímacsúcsán .

Áder - Duda
MTI/Bruzák Noémi
D_NOE20190923016

Áder János köztársasági elnök szeptember 22-26. között az Egyesült Államokba látogat, ahol részt vesz az ENSZ klímacsúcsán és közgyűlésén – tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal vasárnap az MTI-t.

A magyar államfő szeptember 23-án beszédet mond az ENSZ klímakonferenciáján.
Az ENSZ-közgyűlés általános vitájának megnyitóját követően Áder János megbeszélést folytat majd Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral, felszólal a Fenntartható Fejlődési Célokról szóló csúcstalálkozón, kétoldalú találkozókon vesz részt, és jeles tudósokkal találkozik a CUNY Hunter College-ban.
Az államfőt útjára elkíséri felesége, Herczegh Anita. – Közölte az MTI

 

Címkék
Back to top button
Close
Close